Hlavní obsah

Duplantis splnil šestimetrový slib Ostravě a přidal bonus. Jen sluníčko mu chybělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na předzávodní tiskové konferenci Armand Duplantis ujišťoval: „Tenhle stadion si zaslouží šestimetrový skok.“ A tak se o něj světový rekordman postaral. A nejen o něj! Fenomén skoku o tyči na Zlaté tretře předvedl 612 cm, což je nejlepší letošní světový výkon.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Armand Duplantis se raduje na Zlaté tretře.

Článek

Na českém území už šest metrů padlo, legendární Sergej Bubka na pražském Strahově předvedl v roce 1987 jeden ze svých světových rekordů výkonem 603 cm. Na další tak vysoký skok se čekalo dlouhých 36 let.

Duplantis to zvládl při své druhé návštěvě Zlaté tretry. „Teď to bylo hodně jiné,“ srovnával. V roce 2021 závodil před vynuceně prázdnými ochozy v sektoru u zatáčky. Teď se rozběh v mužské soutěži přestěhoval před hlavní tribunu, která nadšeně aplaudovala, když se laťka na 612 cm trochu zachvěla, ale zůstala na stojanech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Armand Duplantis v akci.

„To se mi líbilo mnohem víc, lidi bylo blízko, dodávali mi energii, snad tak rozběh zůstane i na další rok. Ještě kdyby bylo trochu víc sluníčka jako třeba v pondělí,“ přál si. Mraky se naštěstí vypršely před začátkem soutěže, ale proměnlivé počasí tyčkařům nepřálo.

„Ale chtěl jsem tu vyhrát, skočit šest metrů a ideálně posunout letošní nejlepší výkon. Vše se povedlo,“ mohl si odškrtnout Duplantis, jenž se neúspěšně pokoušel o 617 cm. „Myslím, že těch 612 bylo nejvíc, co jsem dnes mohl skočit,“ uznal.

Činily se i další hvězdy Zlaté tretry. V nabité koulařské soutěži světový rekordman Ryan Crouser posunul vlastní tři roky starý rekord mítinku na 22,63 m a o 15 cm se přes  dvaadvacetimetrovou hranici dostal také Novozélanďan Tom Walsh.

„Při rozcvičení jsem se cítil fakt špatně, dolehl na mě jet lag. Na to je to super výkon," říkal Crouser, jenž do Ostravy cestoval 23 hodin.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený World Athletics (@worldathletics)

Radostně si zařval i koulař Tomáš Staněk, když si po nepříliš vydařeném ME družstev vyrovnal letošní maximum 21,71 m. „Jsem maximálně spokojený. Skončil jsem za velikány světové koule a bojovat s nejlepšími lidmi, kteří v té disciplíně byli, je vždy zážitek,“ říkal.

Další světová rekordmanka Tobi Amusanová se musela na 100 m překážek sklonit před olympijskou vítězkou Jasmine Camacho-Quinnovou, jejíž rekord mítinku 12,42 s byl vyhlášen nejlepším ženským počinem. Nejlepší výkony za 62 ročníků mítinku předvedli také Etiopanka Diribe Weltejiová na 1500 m (3:57,39) a slovinský diskař Kristjan Čeh (68,55 m).

Reklama

Související témata: