Hlavní obsah

Fantastický osobní rekord! Česká hvězda je druhá na světě

Praha

Dvacetiletá běžkyně Lada Vondrová se na atletické extralize na pražské Julisce blýskla výborným časem v závodu na 400 metrů. Výkonem 51,35 sekundy si vylepšila o téměř čtyři desetiny osobní rekord a zařadila se na druhé místo letošních světových tabulek, na kterých se podepsala pandemie koronaviru. Rychleji než Vondrová letos běžela jen bývalá mistryně Amantle Montshová z Botswany, která v březnu dosáhla času 51,22.

Foto: Profimedia.cz

Česká atletka Lada Vondrová. Archivní foto

Článek

Vondrová si dnešním výkonem upevnila sedmé místo v českých dlouhodobých tabulkách, které vede Jarmila Kratochvílová druhým časem historie 47,99. Necelé tři hodiny po čtvrtce úřadující vicemistryně Evropy do 23 let na Julisce ovládla i poloviční trať v dalším osobním maximu 23,57. V cíli byla o tři setiny dříve než jiná závodnice USK Praha Marcela Pírková.

"Hlavně ta čtvrtka mě potěšila. Pak jsem si říkala, že ta dvoustovka už bude jen taková třešnička na dortu. Zaplaťpánbůh, je to dobrá třešnička na dortu," řekla Vondrová na facebookovém profilu atletického svazu. Pochvalovala si, že se jí konečně povedlo závod na 400 metrů dobře rozběhnout.

"Na třístovce jsem si říkala: netuhneš, tak běž. V cíli jsem pak viděla ten čas a říkám: to je něco. Musím se naučit nabíhat tu první dvoustovku tak nějak stejně, abych nelítala o vteřinu tam nebo tam," uvedla Vondrová, která po individuálních startech ještě pomohla USK vyhrát obě štafety na 4x100 i 4x400 metrů.

Velký sprinterský souboj na mužské dvoustovce pro sebe rozhodl Jan Jirka. Díky osobnímu rekordu 20,71 oplatil porážku ze stovky Slovákovi Jánu Volkovi (20,74), třetí doběhl Pavel Maslák (20,79). "Je to obrovská radost porazit takovéhle borce, taková odměna za všechny tréninky. Osobák jsem tady v těch podmínkách nečekal, ale asi nám přálo štěstí a zrovna fouklo správným směrem. Zdálo se mi, že nemám moc sil, ale ukázalo se, že na těch stovkách jsem se jenom rozběhal a tady to bylo ono," uvedl Jirka.

Pozoruhodný výkon předvedl také Filip Sasínek na 1500 metrů, kterému po sólovém běhu těsně unikl čas pod 3:40.

Úvodní kolo extraligy ovládli atleti Dukly Praha a ženy USK Praha. Druhé kolo se uskuteční 18. července v Kladně.

Reklama