Hlavní obsah

Faschingbauera připravila o limit na ME pauza na záchod

PRAHA

Český běžec Pavel Faschingbauer přišel na Pražském mezinárodním maratónu o účastnický limit na mistrovství Evropy kvůli pauze na záchod. Už když se v neděli ráno probudil, cítil, že v jeho žaludku není všechno v pořádku. Na osmnáctém kilometru trati si musel odskočit znovu a připravil se tak o možnost splnit limit na letní šampionát v Göteborgu. K potřebnému času mu nakonec chybělo 23 sekund.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Český běžec Pavel Faschingbauer

Článek

Letos šestatřicetiletý Faschingbauer přesto předvedl životní výkon, osobní rekord si časem 2:17:13 vylepšil o 48 sekund a obsadil lichotivou pátou pozici.

"Přemýšlel jsem, co mám dělat. Jestli mám běžet dál, nebo ne. Pak jsem začal trochu ztrácet, tak jsem si řekl, že to nemá cenu," popisoval krušné chvilky v první polovině závodu kroměřížský vytrvalec.

Běžel na osmnáctém kilometru pod Vyšehradem, když uviděl vhodné místo. "Nebyli tam lidi, tak jsem to risknul," pravil v cíli. "Jak se to dělá? Normálně, odběhl jsem si vedle trati a sedl do trávy," vysvětlil smutně.

Sil bylo dost

Sil prý měl i potom dost. "Zjistil jsem, kolik jsem ztratil, ale nedělal jsem z toho vědu. Nakonec mi to chybělo," zalitoval a upřesnil, že pauzou ztratil zhruba půl minuty.

Na sedmatřicátém kilometru tušil, že to bude těsné. Ještě v Pařížské ulici krátce před cílem zrychlil, když viděl mezičas. "Je to škoda, nikdy se mi to nestalo," uvedl.

Limit Evropská atletická asociace na ME nevypsala, tudíž Český atletický svaz může Faschingbauerovi udělit divokou kartu. "S tím moc nepočítám, svaz to moc často nedělá," zavrtěl hlavou pátý muž letošního Pražského půlmaratónu.

Šance na ME stále je

Zklamaný byl hodně. "Člověk trénuje, bolí to, těžký je i závod a pak v cíli takové zklamání, takový kousek," prohlásil, jako by pořád nemohl uvěřit, co ho dnes připravilo o možnost jet do Göteborgu.

Šanci však Faschingbauer pořád má. O jeho osudu rozhodne výbor Českého atletického svazu, až bude v létě schvalovat nominaci. "Určitě se o tom bude jednat, já osobně bych se jeho účasti na ME nebránil. Věřím, že se to podaří," řekl ředitel svazu František Fojt.

Reklama

Související témata: