Hlavní obsah

FBI v pozoru! Přidělení atletického MS 2021 vyšetřují americké úřady

Londýn

Rozhodnutí mezinárodní atletické federace IAAF přidělit mistrovství světa v roce 2021 americkému městu Eugene začaly vyšetřovat FBI a Federální berní úřad IRS. Tehdejší předseda federace Lamine Diack předloni prosadil, aby Rada IAAF šampionát přidělila bez obvyklého procesu volby, třebaže úmysl kandidovat oznámil také Göteborg.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Ben Youssef Meité (vlevo) a Henricho Bruintjies v cíli finále 100 m (ilustrační foto)

Článek

Netradiční krok vedení IAAF už v roce 2015 začaly vyšetřovat francouzské úřady, čtyřiaosmdesátiletý Diack je kvůli podezření z korupce, praní špinavých peněz a zpronevěry v domácím vězení. O novém vyšetřování ve Spojených státech informovala BBC.

Eugene je úzce spojeno s firmou Nike, která je dlouholetým štědrým sponzorem americké atletiky. Podle BBC se za přidělení pořadatelství u Diacka přimlouval i současný šéf IAAF Sebastian Coe, který byl po dobu 38 let placeným poradcem Nike. Za Diackem také minimálně jednou do Evropy přicestovali zástupci firmy.

Podle mluvčí IAAF zatím federace nedostala o vyšetřování amerických úřadů žádné vyrozumění, nicméně je připravena spolupracovat. FBI se v poslední době zabývala rovněž vyšetřováním rozsáhlé korupce v Mezinárodní fotbalové federaci FIFA.

Reklama