Hlavní obsah

Hejnová může útočit na diamantový triumf

PRAHA

Setřást únavu a zklamání z nevydařeného útoku na medaili při mistrovství světa v Tegu a zmobilizovat síly na další vrchol sezóny. Takový je plán překážkářky Zuzany Hejnové, která je před dnešním prvním finále Diamantové ligy ve hře o triumf ve své disciplíně.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Zuzana Hejnová zdraví díváky.

Článek

Jen dvě ženy budou na slavné curyšské Weltklasse bojovat o celkové vítězství. Výrazně lepší pozici má Jamajčanka Kaliese Spencerová, která posbírala 16 bodů. Hejnová jich má polovinu za dva triumfy v Oslu a v Paříži. Jenže finále je bodované dvojnásob, a tak v případě dnešního vítězství Hejnové a umístění Spencerové mimo bodovanou trojku bude mít navrch česká překážkářka jakožto úspěšnější z finálového závodu. Teoretická šance tedy ještě žije.

„Ještě se s tím dá něco dělat, i když je to dost nereálné,“ jen zlehka si pohrává Hejnová s myšlenkou, že by napodobila loňský oštěpařský triumf Špotákové. Ve finále MS sice doběhla Hejnová až sedmá, ale štafetovými vystoupeními potvrdila, že rychlostní formu neztratila. A Spencerová podává nevyrovnané výkony, v Tegu po škobrtnutí v semifinále nakonec skončila čtvrtá. Na startu bude kompletní špička včetně medailistek z Tegu.

Hejnová i Špotáková se včera vrtulníkem rozletěly do okolí Curychu a v rámci „dětské kliniky“ dávaly základy atletiky mladým adeptům tohoto sportu. Barbora Špotáková už nemá šanci obhájit triumf v seriálu, na Obergföllovou ztrácí 10 bodů, ale prahne po odvetě s vítězkou z Tegu Abakumovovou a možná i po útoku na svůj světový rekord 72,28 m. „Bylo by to hezké. Na mítincích padají spíš než na velkých soutěžích,“ ví.

Házet bude i Jarmila Klimešová, v mužské výšce se představí Jaroslav Bába, který rovněž při určité výsledkové shodě může seriál vyhrát. ČT 4 vysílá živě od 20.00 h. Druhá polovina disciplín vyvrcholí příští pátek v Bruselu.

Reklama