Hlavní obsah

Hejnová udivila psychology. Její hlava umí přemluvit tělo

Michal OsobaPrávo

Vstup do sezóny překážkářské mistryně světa Zuzany Hejnové o dva týdny odložila bolavá achillovka, letošní premiéru si odbude až v pátek při Zlaté tretře. K opatrnosti, kvůli níž zrušila úvodní plánovaný start na Diamantové lize v katarském Dauhá, ji vedly i výsledky psychologických testů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zuzana Hejnová s ředitelem Zlaté tretry Janem Železným.

Článek

„Vychází mi, že hlavou dokážu tělo hodně ovlivnit a jít až za hranu. I když mi tělo dává spoustu signálů, dokážu je hlavou odbourat a jít až tam, kam bych neměla,“ popisuje výsledky, které vzešly z testů SportMind. „Kliká se na barvy a podle toho se vyhodnocuje aktuální rozpoložení člověka i naladění na závod,“ vysvětluje česká rekordmanka.

Lámala rekordy

„Psycholog, který ten software vyvinul, mi říkal, že lámu rekordy. Prý ještě neviděl nikoho, kdo dokáže hlavu takhle donutit k výkonu. Což je fajn, pokud se to netýká zranění,“ říká.

Hejnová bolest achillovky registrovala už při soustředění v Jihoafrické republice. „Na to jsem zvyklá, ale tohle byla jiná bolest. Proto jsem si říkala, že by bylo zbytečné riskovat,“ líčí.

V Praze pak podstoupila vyšetření u fyzioterapeuta Vladimíra Brejchy. „Zjistil, že byl přetížený celý svalový řetězec, z čehož vznikl lehký zánět v achillovce. Tak mi povolil záda i kyčle a je to mnohem lepší, i když ne stoprocentní,“ hlásila Hejnová, která raději zrušila i plánovaný nedělní start na další Diamantové lize v Rabatu.

Reklama