Hlavní obsah

Holm už své šťastné trenýrky nepotřebuje

STUTTGART

Pro spoustu chlapců i dívek zůstane navždy inspirací. Stefan Holm popřel poučku o tom, že kdo chce skákat vysoko, musí sám vysoký být. Skvělý Švéd o víkendu ve Stuttgartu ukončil svoji veleúspěšnou kariéru. Nikdy tak už neobleče své oblíbené černé spodní trenýrky, které z pověrčivosti nosil při finále velkých soutěží.

Foto: www.letsrun.com

Švédský výškař Stefan Holm

Článek

„Popravdě, už také nebyly v nejlepším stavu, takže bych brzy musel ukončit kariéru tak jako tak,“ vtipkoval Seveřan.

Začínal s fotbalem, ale v osmi letech viděl v televizi skákat halového světového rekordmana Patrika Sjöberga. Tím mělo Švédsko o kontinuitu v této disciplíně postaráno. Holm vyhrál olympiádu, čtyři halová mistrovství světa, ale v paměti fanoušků zůstane především ze dvou důvodů. Zaprvé díky schopnosti držet se dlouhá léta bez přestávky ve světové špičce – vždyť 230 cm a víc skočil dvanáct let po sobě, čímž si vysloužil přezdívku Pan vyrovnanost.

Především však proto, jak dokázal bojovat se skokany o hlavu vyššími. Holm měří 181 cm, jeho osobní rekord z haly je 240 cm. Přeskočil sám sebe o 59 centimetrů, čímž vede tabulky v tomto netradičním ukazateli.

Milovník statistik

Tato a spousta dalších tabulek je na Holmových stránkách scholm.com. Švéd je totiž obrovským milovníkem statistik. „Během kariéry jsem ve 132 závodech skočil 230 cm a výše,“ vysype hned z rukávu. Na webu si vede třeba i srovnání se všemi ostatními závodníky – s Tomášem Janků vyhrál 44 závodů, s Jaroslavem Bábou o deset méně.

Co čeká Holma nyní? „Žádné plány nemám, teď si chci odpočinout na dovolené. Až začne příprava na další sezónu a já nepůjdu trénovat, začnu si uvědomovat, že kariéra skončila. Už nebude žádný třetí pokus, který rozhodne o tom, zda vyhrajete nebo skončíte druhý. Tohle jsem na atletice miloval a bude mi to chybět,“ ví 32letý otec syna Melwina.

Reklama