Hlavní obsah

Hughes v New Yorku zaběhl stovku za 9,83 a překonal britský rekord Christieho

Sprinter Zharnel Hughes zaběhl na mítinku v New Yorku stovku za 9,83 sekundy, posunul se na první místo letošních světových tabulek a překonal třicet let starý britský rekord Linforda Christieho. Sedmadvacetiletý rodák z Anquilly se na tři setiny přiblížil evropskému maximu Itala Marcella Jacobse z posledního olympijského finále a zařadil se na druhou příčku v historických kontinentálních tabulkách a patnáctou celkově.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Ilustrační foto

Článek

Hughes si vylepšil o osm setin osobní maximum, které zaběhl před pěti lety v Kingstonu. Ve stejném roce se tehdy stal v Berlíně mistrem Evropy na stovce a pomohl ke zlatu i sprinterské štafetě. Vloni v Mnichově skončil při obhajobě evropského titulu druhý za Jacobsem, ale vyhrál dvoustovku a zopakoval týmový triumf.

Výkon nyní třiašedesátiletého Christieho, který v kariéře získal na stovce titul na olympiádě, mistrovství světa a třikrát na ME, pokořil o čtyři setiny. "Nepřijel jsem překonávat rekordy, jen rychle běžet," řekl Hughes. "Ale ráno mne probudil sen o čase 9,83, a když jsem pak viděl světelnou tabuli, řekl jsem si, že to vyšlo, to zjevení se stalo skutečností," řekl.

V New Yorku s regulérní podporou větru do zad o síle 1,3 m/s sesadil z čela letošních tabulek o setinu Ferdinanda Omanyalu z Keni. Na mítinku kategorie Continental Tour - Gold se pod desetisekundovou hranici dostal ještě Jamajčan Akeem Blake (9,93). Úřadující mistr světa a domácí favorit Christian Coleman se musel spokojit s třetím místem a časem 10,02.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.