Hlavní obsah

IAAF chystá rozšíření Zlaté ligy na dvanáct mítinků

MONTE CARLO

Atletická federace IAAF se chystá od roku 2010 rozšířit seriál lukrativních mítinků Zlaté ligy ze současných šesti na dvanáct. O záměru, na kterém se svazová rada dohodla na jednání v Monte Carlu v předvečer vyhlášení Atletů roku, se definitivně rozhodne na březnovém zasedání IAAF v Berlíně, dějišti srpnového mistrovství světa.

Článek

Předpokladem k transformaci soutěže je podle mluvčího IAAF Nicka Daviese podpora tří velkých investorů, pak už by nemělo nic bránit tomu, aby seriál tvořilo osm evropských a čtyři mimoevropské mítinky.

V březnu se bude rozhodovat také o tom, zda halové mistrovství světa nebude zkráceno o jeden den na dva.

K již neměnným rozhodnutím IAAF patří to, že v roce 2010 bude mít Světový pohár ve Splitu pouze jediného celkového vítěze a ne jako dosud po jednom v kategorii mužů a žen. Soutěže se nově budou účastnit pouze čtyři výběry jednotlivých kontinentů - Evropa, Amerika, Afrika a společný tým Asie a Austrálie. Dosud startovali odděleně zástupci všech pěti světadílů a proti nim postavily své týmy USA coby atletická velmoc, dvě nejsilnější reprezentace z Evropského poháru družstev v každé kategorii a pořadatelská země.

Rabat dějištěm Světového atletického finále v roce 2010

Za dějiště Světového atletického finále v roce 2010 byla vybrána marocká metropole Rabat. V příštím roce souboje nejúspěšnějších atletů v seriálu Grand Prix uskuteční v Soluni.

Mistrovství světa v půlmaratonu v roce 2010 přidělila IAAF čínskému městu Nan-ning, o rok později se uskuteční ve francouzském Lille juniorský světový šampionát.

Reklama