Hlavní obsah

IAAF povolila mezinárodní starty dalším osmi ruským atletům

Monako

Mezinárodní atletická federace IAAF povolila závodění pod neutrální vlajkou dalším osmi ruským sportovcům. Celkem může na mezinárodní soutěže 49 Rusů, někteří z nich ale dostali povolení pouze pro dorostenecké mistrovství světa v Nairobi a juniorské mistrovství Evropy. Více než stovka žádostí ruských atletů byla zamítnuta, kvůli dopingovému skandálu je nadále suspendovaná také národní atletická federace.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ruský dálkař Alexandr Meňkov už zase může závodit.

Článek

V poslední skupině, která dostala povolení, je například kladivář Sergej Litvinov, který skončil pátý na MS 2009 a 2015. Závodit může také výškař Danil Lysenko, vítěz olympijských her mládeže v roce 2014. Pro účast na srpnovém mistrovství světa v Londýně musejí splnit požadovaná kvalifikační kritéria.

Po půlkařce Julii Stěpanovové, která vypovídala o organizovaném dopingu v ruské atletice, mohla už loni pod neutrální vlajkou závodit dálkařka Darja Klišinová. Letos IAAF vyhověla dalším 47 žádostem, z toho v jedenácti případech povolila start jen na konkrétním šampionátu.

Z ruských atletů se letos nejvíce daří výškařce Marii Lasickeneové, která si vylepšila osobní rekord na 206 centimetrů a je jedinou "dvoumetrovou" závodnicí této sezóny. Čtyřiadvacetiletá atletka je tak velkou favoritkou před mistrovstvím světa v Londýně, kde bude obhajovat titul z Pekingu. Ten získala ještě pod jménem Kučinová.

Reklama