Hlavní obsah

IAAF se navzdory výhradám přejmenovala na Světovou atletiku

Mezinárodní atletická federace IAAF se oficiálně přejmenovala na Světovou atletiku (World Athletics). Návrh, který vešel ve známost již v červnu, schválil kongres v Dauhá, ale až po nečekaně bouřlivé debatě. Francouzsky mluvící delegáti si stěžovali, že v jejich řeči nový název není dobře srozumitelný. Další oponenti mají zato, že federace přejmenováním ztrácí svoji identitu. Nový název se začne používat po mistrovství světa.

Foto: David Klein, Reuters

Sebastian Coe, šéf Světové atletiky

Článek

Podle Sebastiana Coea, který byl ve středu znovu zvolen do čela federace, byla změna nevyhnutelná k tomu, aby atletika více přitahovala mladé lidi.

"Odedávna kdykoli se mě někdo zeptal, pro jakou organizaci to pracuji, trvalo mi tři nebo čtyři minuty, než jsem mu vysvětlil, co to znamená. Zapracovali jsme na té značce do detailu. Nasloucháme vysílacím společnostem, mediálním partnerům, fanouškům, sportovcům. A opravdu věříme, že nám to pomůže oslovit více mladých lidí," řekl Coe.

Podobný krok už dříve udělala evropská asociace, jež se oficiálně jmenuje European Athletics. Také český svaz používá i název Česká atletika.

Reklama