Hlavní obsah

Když ani rekord nestačí. Čtyři zdraví kluci v super formě a meta snů padne, věří Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stejně jako ve smíšené štafetě vylepšili čeští čtvrtkaři národní rekord, ale tentokrát to takový průlom v pořadí neznamenalo. Kvarteto Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller, Patrik Šorm v nejrychlejším čase české atletické historie 3:00,99 skončilo na mistrovství světa v Budapešti bez finále dvanácté.

Foto: Ivana Roháčková

Matěj Krsek vysílá na další úsek Pavla Masláka v rozběhu štafety na 4×400 m.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Ještě před rokem v americkém Eugene by s takovým výkonem byli v rozbězích druzí! V sestavě s Michalem Desenským místo Müllera postoupili mezi elitní osmičku s výkonem skoro o sekundu a půl horším, ve finále pak v dalším národním rekordu 3:01,63 byli osmí. Jenže výkonnost štafet se za rok obrovsky posunula.

„Věřil jsem, že čas pod 3:01 bude stačit. Na druhou stranu tady je o dost rychlejší stadion než v Oregonu,“ srovnával finišman Šorm.

Snem českého kvarteta byl výkon začínající dvojkou, který by na postup stačil. Jenže série drobných komplikací zabránila ještě lepšímu výkonu. „Asi v půlce trati mě píchlo v noze. I když jsem rychlost udržel, měl jsem v hlavě, abych doběhl a předal kolík,“ přiznal Krsek.

„Já tam měl také lehké rezervy, v zatáčce byli hodně přede mnou,“ hodnotil Maslák, jenž startoval už na svém šestém mistrovství světa. „Já zase na začátku škobrtl a pak za Trinidaďanem musel trochu brzdit,“ přidal Müller.

Sen o prolomení hranice tak zůstává. „Je to dlouhodobý cíl. Je to ještě daleko, ale kdyby se to povedlo na Bahamách, bylo by to super. Jen se musí sejít čtyři zdraví kluci v super formě,“ ví český rekordman na čtyřstovce Maslák.

Foto: Ivana Roháčková

Česká štafeta Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller, Patrik Šorm po národním rekordu.

Na Bahamách se příští rok v květnu poběží Světové štafety, hlavní kvalifikační závod pro pařížskou olympiádu. Čtrnáct ze šestnácti kvartet se nominuje právě z této akce a Češi můžou mít takové ambice ve všech čtvrtkařských štafetách.

„Trénujeme celou sezonu, abychom zvládli i tři kvalitní běhy po sobě,“ nebojí se Šorm, jenž byl v Budapešti spolu s Krskem členem bronzové smíšené štafety. „Navíc když postoupíme na Bahamách do finále, můžeme sestavu obměnit a soustředit se na druhou štafetu,“ připomíná Šorm, že elitní osmička už bude dávat postupovou jistotu.

Reklama