Hlavní obsah

Já a Kubova manažerka? Prý se musím nejdřív osvědčit, směje se Vadlejchova manželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až se Jakub Vadlejch půjde v neděli večer s oštěpem nachystat k finálovému pokusu, na tribuně za sektorem uvidí spoustu známých tváří. „Je tu moje i Kubova mamka s kamarádkami, Kubova sestra se svými kluky, jeho kamarád, moje nejlepší kamarádka ze Slovenska, je nás zkrátka hodně,“ vypočítává manželka českého oštěpařského esa Lucia Vadlejch.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová

Radost Lucie a Jakuba Vadlejchových na mistrovství Evropy v Mnichově.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Za dlouhé roky, kdy tvoří pár, už se po boku svého partnera radovala přímo na stadionu ze světového stříbra v Londýně 2017 i evropského stříbra vloni v Mnichově.

Jen do olympijského Tokia v době přísných pandemických opatření nevyrazila a z pochopitelných důvodů chyběla i vloni v Eugene. „To měla Emička pár měsíců, hned jsme to zavrhli,“ vysvětluje.

Teď má jejich dcera Emma rok a čtyři měsíce, do Budapešti také přijela, jen na tribuně nevydrží. „Ona je docela číslo, jen by tam lítala. Tak je s mamkou na hotelu a dívají se na televizi. Finále je stejně pozdě večer,“ líčí Lucia Vadlejch. „Ale příští rok to bude zase lepší. Už teď, když vidí Kubu v televizi, volá: Táta, táta,“ usmívá se.

Sama bývala profesionální atletkou, pod dívčím příjmením Slaničková drží slovenský rekord v sedmiboji, na evropských šampionátech startovala i jako překážkářka.

Při závodech se tak občas potkala na ploše i se svým partnerem, teď na tribuně prožívá ještě větší nervy. „Nejhorší jsou pro mě kvalifikace. Snažím se povzbuzovat, občas něco zakřičím, vyburcuju. A tady, jak bylo ještě vedro, říkala jsem Kubovi, že jsme se v kvalifikaci vypotili s ním,“ usmívala se Vadlejch.

Rodačka z Považské Bystrice, která do Česka přišla před čtrnácti lety za studiem i atletikou, připouští, že týdny před šampionátem jsou náročné.

„Přece jen Kuba nikdy dřív nebyl na šampionátu v pozici, že je podle tabulek nejlepší na světě. A jak jsem dělala atletiku, vím, co to obnáší. Snažím se mu vycházet vstříc, spala jsem doma s Emčou na matraci v jiném pokoji, aby se vyspal, ta nervozita ve vzduchu cítit je. Tak se těším, až bude po šampionátu,“ přiznává. Ideálně samozřejmě s medailovou tečkou.

I v sobotu, den před finále, nechala manžela odpočívat na hotelu. „Kvalifikace byla náročná, je lepší, ať odpočívá, než abychom se scházeli někde v 35 stupních,“ vysvětluje. Radši tak vzala dceru na hřiště, kde si zadováděla u fontány.

Lucia Vadlejch ale na šampionátu sleduje i jiné disciplíny než oštěp. Jednak kvůli své atletické minulosti, ale i  současné práci. Je jednou z manažerek Body Solution Teamu, který se stará třeba o medailistu ze smíšené štafety Matěje Krska, čerstvé juniorské mistry Evropy Lurdes Glorii Manuel a Jakuba Dudychu či českého rekordmana na stovce Jana Velebu.

Právě jeho manželka Karolína, lékařka české atletické reprezentace, založila kliniku, kde Vadlejch pracovala ještě během kariéry na recepci či pomáhala s fakturami.

„Ale pak jsme si s Kájou, Tomášem Vojtkem, který dělá třeba manažera mítinku v Nehvizdech, a bývalým překážkářem Honzou Jánem sedli a říkali si, že u nás se té manažerské činnosti tolik lidí nevěnuje. Navíc atleti by u nás mohli využívat lékařských služeb Body Solution Clinic. Tak jsme do toho šli,“ popisuje.

Komunikuje s atlety, domlouvá jim starty na mítincích, stará se o jejich zabezpečení… Zlanaří do svého týmu i manžela? „Kuba říkal, že se musím nejprve osvědčit,“ směje se. Už vážněji dodává. „Kuba má top manažera Alfonse Jucka, tam my nejsme, třeba jednou budeme. Ale můžeme se zatím od něj hodně naučit,“ dodává.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.