Hlavní obsah

Keňa by chtěla v roce 2029 pořádat atletické mistrovství světa

Keňa by chtěla v roce 2029 pořádat atletické mistrovství světa a stát se první africkou zemí, která tuto vrcholnou akci zorganizuje. Při návštěvě šéfa Světové atletiky Sebastiana Coea to řekl tamní ministr sportu Ababu Namwamba. Je přesvědčen, že jeho země připraví lepší kandidátský projekt než loni, kdy se neúspěšně ucházela o MS 2025. Pro tento šampionát dostalo přednost Tokio.

Foto: Monicah Mwangi, Reuters

Šéf Světové atletiky Sebastian a člen keňské vlády Ababu Namwamba.

Článek

Nairobi bylo loni mezi čtyřmi uchazeči o světový šampionát v roce 2025, z nichž Světová atletika v červenci vybrala japonskou metropoli. Hlavním důvodem neúspěchu keňského projektu byl podle tehdejšího Coeova vyjádření stav Moiova mezinárodního stadionu, který hostil v roce 2021 juniorské mistrovství světa. "Bude potřebovat rozsáhlou modernizaci a rada Světové atletiky vyjádřila pochybnosti ohledně času a objemu finančních prostředků, které na to budou potřeba," uvedl člen keňské vlády, který je připraven národní atletickou asociaci při kandidatuře podpořit.

V historii atletických světových šampionátů je Keňa v medailovém hodnocení druhou nejúspěšnější zemí hned za Spojenými státy americkými. Běžecká velmoc se ale v poslední době potýká s velkým počtem dopingových případů. Kvůli tomu se dokonce objevily obavy, aby na ni nedopadly podobné sankce jako na Rusko, jehož atleti kvůli dopingu nesměli závodit pod svou vlajkou. Tuto hrozbu odvrátil mimo jiné krok keňské vlády, která mezinárodní federaci přislíbila, že v dalších pěti letech poskytne na boj s dopingem po pěti milionech dolarů (asi 117 milionů korun) ročně.

Reklama

Související témata: