Hlavní obsah

Keňská vláda žádá Světovou atletiku o shovívavý přístup, slibuje boj s dopingem

Keňská vláda žádá Světovou atletiku, aby navzdory vysokému počtu dopingových případů netrestala všechny keňské atlety. Vysoký funkcionář tamního atletického svazu začátkem listopadu varoval, že by na africkou vytrvaleckou velmoc mohl dopadnout plošný zákaz startů jejich sportovců, kterým za systematický doping pykalo Rusko.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Do ruského útoku na Ukrajinu mohli jen prověření ruští atleti závodit jako neutrální. Pro zemi elitních běžců na středních a dlouhých tratích by byl podobný osud velkou ranou. "Nedovolíme neetickým jedincům, aby prostřednictvím dopingu zničili pověst Keni. Musíme se bránit dopingu a jeho pachatelům," napsal na twitteru keňský ministr sportu Ababu Namwamba.

Vláda podle informací deníku Daily Nation informovala Světovou atletiku, že v dalších pěti letech poskytne na boj s dopingem po pěti milionech dolarů (asi 117 milionů korun) ročně. Tento týden keňská vláda poslala na ústředí mezinárodní federace dopis, v němž se snaží odvrátit hrozbu přísného trestu.

Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) aktuálně eviduje 55 keňských atletů, kteří si odpykávají trest za doping. Dalších osm má kvůli porušení dopingových pravidel pozastavenou činnost.

Keňská atletika spadá do přísněji sledované kategorie A, takže její sportovci musejí před každou vrcholnou akcí absolvovat minimálně tři neohlášené mimosoutěžní dopingové kontroly. Pod zvýšeným dohledem Světové antidopingové agentury (WADA) je Keňa už od roku 2016.

Reklama