Hlavní obsah

Keňanka Wilsonová nesmí kvůli dopingu a pokusu o podvod pět let závodit

Keňská běžkyně Betty Wilsonová nesmí kvůli dopingu a následném pokusu o podvod s padělanými dokumenty pět let závodit. Trest nad vítězkou předloňského Pařížského půlmaratonu vynesla Jednotka pro integritu atletiky (AIU). Sankce platí zpětně od loňského 14. října, odkdy měla Wilsonová provizorně zastavenou činnost.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jednatřicetiletá vytrvalkyně odevzdala po závodě ve francouzské metropoli v září 2021 vzorek pozitivní na syntetický kortikosteroid triamcinolon acetonid. Tato látka může být užívána jen na základě terapeutické výjimky a musí být aplikována povoleným způsobem. Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že Wilsonová poté předložila zfalšovanou lékařskou zprávu, která ji měla ospravedlnit.

AIU anulovala všechny její výsledky počínaje zářím 2021. Předtím v květnu Wilsonová obsadila páté místo v Pražském maratonu, který se tehdy uskutečnil kvůli covidu jako takzvaná Bitva týmů pouze za účasti elitních závodníků.

Pětiletý trest dostala Wilsonová zhruba měsíc poté, co za užití stejné látky a obdobný pokus o křivé svědectví a falšování dokladů obdržela ještě o rok delší distanc krajanka Diana Kipyokeiová. Podle nedávných informací AIU se metabolity látky triamcinolon acetonid objevily v poslední době u desítky keňských atletů.

Reklama