Hlavní obsah

Koulařská soutěz na MS skončila triumfem Američanů

ÓSAKA

Dvojnásobným triumfem Američanů skončila koulařská soutěž na mistrovství světa v atletice. K halovému titulu šampióna přidal triumf pod otevřeným nebem Reese Hoffa, který v sobotu jako jediný překonal hranici 22 metrů a výkonem 22,04 porazil o 43 centimetrů krajana a obhájce titulu Adama Nelsona. Bronz získal exmistr světa Andrej Michněvič z Běloruska (21,27).

Článek

Petr Stehlík skončil v dopolední kvalifikaci celkově na devatenáctém místě, jeho reprezentační kolega Antonín Žalský byl dvaatřicátý. K předčasně vyřazeným patřil i letošní halový mistr Evropy Mikuláš Konopka, který nakonec skončil patnáctý.

V nejkratším sprintu plní roli favoritů Američan Tyson Gay a Jamajčan Asafa Powell. V odpoledních čtvrtfinále hladce vyhráli své běhy, třebaže v závěru před šachovnicí šetřili síly. Letos zatím nejrychlejší muž Gay předvedl výkon 10,06 sekundy, světový rekordman Powell byl ještě o pět setin rychlejší. Překvapením je dopolední vyřazení evropského rekordmana Francise Obikwelu z Portugalska, který ulil druhý start a byl diskvalifikován.

Na evropský rekord Rusky Larisy Nikitinové 7007 bodů útočí po prvním dnu sedmiboje olympijská vítězka Carolina Klüftová. Švédka má po čtyřech disciplínách na kontě 4162 bodů a její konečný součet by mohl v případě vydařeného druhého dne skončit výrazně za magickou bodovou hranicí.

V odpoledním rozběhu na 800 metrů žen překvapila osobním rekordem 1:59,72 minuty Slovenka Lucia Klocová, která dokonce byla třetí nejrychlejší. Vypadla Ruska Světlana Čerkasovová i letos nejrychlejší žena a vítězka nedávné univerziády Julija Krevsunová z Ukrajiny. Dařilo se i dalším slovenským zástupcům, kladiváři Libor Charfreitag a Miloslav Konopka předvedli dva nejdelší vrhy kvalifikace.

Reklama