Hlavní obsah

Maňasová v Ostravě dvakrát posunula český rekord a má lístek do Glasgow. Jsem happy, jak dva grepy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sprinterka Karolína Maňasová se po dvou týdnech znovu vrátila do atletické haly v Ostravě a divákům předvedla show, kterou od ní diváci očekávali už na Czech Indoor Gala. Na halovém mistrovství Česka dvakrát posunula národní rekord na hladké šedesátce a splnila limit pro start na mistrovství světa.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Karolína Maňasová zaběhla nový český halový rekord na 60 metrů v čase 7,15

Článek

Dvacetiletá atletka SSK Vítkovice před dvěma týdny na Czech Indoor Gala klopýtla hned v úvodu a doběhla s velkou ztrátou poslední. Na halovém mistrovství republiky už v rozběhu zaběhla šedesát metrů za 7,20 sekundy a vylepšila o tři setiny český rekord, jehož byla spoludržitelkou od lednového mítinku. Ve finále pak rekordní zápis ještě vylepšila a časem 7,15 sekundy si zajistila letenku na halové mistrovství světa, které se v březnu uskuteční ve skotském Glasgow.

„Jsem happy, jak dva grepy!“ smála se bezprostředně po doběhu česká rekordmanka. „Už před Czech Indoor Gala jsem říkala, že se nerada o rekord dělím. Tehdy se to nepovedlo změnit, ale věděla jsem, že teď to musím dát. Ale 7,15 jsem nečekala. Říkala jsem si, že budu ráda, když poběžím 19, 20, ale 15? To je úplně crazy,“ nechtěla uvěřit světelné tabuli 20letá sportovkyně.

Už do rozběhu šla naplno. A byl z toho nový český rekord. Dosavadní spoludržitelce rekordu (7,23 sekund) Kláře Seidlové odskočila o tři setiny (7,20). „V týdnu jsem si říkala, že to je nějaké zatavené, budu ráda, když poběžím kolem 7,20. Že půjdu na body, na ostrý limit jsem moc nepomýšlela. Ale po rozběhu jsem si říkala, hmm, něco se děje, mohlo by to padnout. Dřív jsem rozběh vypouštěla, teď už to neděláme, rozhodli jsme se tak a vychází nám to,“ vykládala Maňasová.

Cítila, že finále by mohlo být ještě rychlejší. A taky, že ano. O hodinu a půl prolétla nejkratším sprintem ještě o pět setin rychleji. „Mívám to tak, že ve finále běhávám rychleji, tak jsem si říkala, že by to mohlo vyjít a vyšlo to,“ svěřovala se Maňasová.

„Jsem strašně ráda, že jsem napravila to Czech Indoor Gala. Brala jsem ten mítink jako obrovskou příležitost, běžela jsem ve výborné konkurenci. Škoda třetího kroku. Já tam nezakopla, ale měla jsem tak výborný start, možná životní, že jsem tu ohromnou energii neustála. Moc mě to mrzelo,“ prozradila rodačka z Nového Jičína. „Byla jsem tam asi přemotivovaná. Vedle mě Ewa Swoboda, z druhé strany Van der Weken. Jsem mladá žaba a podle toho to dopadlo,“ usmála se.

Po skvělém domácím šampionátu se může usměvavá sprinterka těšit nejen na olympiádu v Paříži, kde už si start zajistila, ale také na halové mistrovství světa (1.-3. března). „Nechtěla jsem to moc pouštět do éteru, ale když jsem to teď zaběhla, tak můžu přiznat, že jsem ten ostrý limit moc chtěla. 7,19 sekund je fakt ostrý čas. A že jsem to zaběhla ještě rychleji? To jsem fakt happy,“ culila se.

Jaký čas by talentovaná sportovkyně ve Skotsku ráda zaběhla? „Budu ráda, když tam předvedu to, co tady. Dát to ještě dolů půjde dost těžko. Budu se to snažit udržet, snad se to povede.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články