Hlavní obsah

Měl políčeno na Bolta, Lyles ale bouřlivě slavil i jiný cenný skalp

Další mužské sprinterské finále, další americká euforie! Stejně jako na stovce si podmanili domácí atleti kompletní stupně vítězů i na dvoustovce, tentokrát to byla však především show jednoho muže: úspěšného obhájce zlata Noaha Lylese.

Noah Lyles měl po zlatu z dvoustovky důvod k oslavám.Video: sntv

 
Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Však vyhrál s téměř půlsekundovým náskokem ve fantastickém čase 19,31 s. Jen dvanáct setin od historického maxima Usaina Bolta. „Chtěl jsem světový rekord, ale jsem v pohodě i s tím americkým," glosoval svůj výkon Lyles, jenž slavil bouřlivě. Strhl ze sebe dres, po medailovém ceremoniálu skočil na záda maskotovi šampionátu...

O titul nejrychlejšího Američana připravil legendárního Michaela Johnsona, jehož čas 19,32 s byl před Boltovou érou i světovým rekordem. A stejný výkon se objevil na časomíře za cílem, než se podle oficiálního měření ještě o setinu posunul. „Když se ta číslovka změnila z dvojky na jedničku, úplně se mi změnila nálada," přiznal Lyles, jak pro něj byl skalp cenný.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Noah Lyles slaví triumf na dvoustovce. Čas 19,31 je třetím nejlepším výsledkem všech dob.

Samotný Johnson, jenž v Eugene pracuje jako televizní expert, pomyslný souboj tolik neprožíval. „Věděl jsem, že jednou poběží rychleji než 19,32. A upřímně, když jste dříve drželi světový rekord, už se na ten národní tolik nesoustředíte," prohlásil Johnson, jenž svůj nejrychlejší čas zaběhl před 26 lety, tedy rok předtím, než se Lyles narodil.

Ten už má před sebou jen jednu metu – historické maximum 19,19 s. „Když jsem poprvé zaběhl pod 19,60, přišlo mi nemožné zrychlit ještě o tři nebo čtyři desetiny. Ale pak jsem se tím přestal zabývat a řekl si, že třeba jednou ten čas přijde. Teď už vím, že na něj mám," ujistil.

Reklama