Hlavní obsah

Suverénní Vadlejch! To bylo pěkný prase, glosoval dlouhý hod perfekcionista Železný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel, viděl, hodil, odešel. Nejkratší možnou dobu strávil při kvalifikaci oštěpařů v sektoru Jakub Vadlejch a bude v noci na neděli (3.35 SELČ) v Eugene bojovat o světovou medaili. Což zdaleka pro všechny favority neplatí.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Jakub Vadlejch při svém kvalifikačním pokusu.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Zatnul pěst na znamení radosti, zamával do kamery a zavolal „Ahoj Emčo“. Kdyby ale otec čtvrt roku staré Emmy snad chtěl propadnout předčasné euforii, kouč Jan Železný ho z tribuny zchladil. „To bylo pěkný prase,“ okomentoval jeho 85,23 m dlouhý hod. „Klasický perfekcionista v praxi,“ smál se Vadlejch.

Sám dobře věděl, že hod, který ho poslal do finále, nebyl ideální. „Tlačil jsem ho očima a byl až překvapený, že letěl za 85 metrů. Ale kvalifikace je specifická, dá se snadno podcenit. Do ní musíte jít jako býk a snažit se protlačil do finále, to už je pak takový klasický mítink Diamantové ligy,“ popisoval Vadlejch svůj recept.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Zjevně funguje. Na svých první pěti velkých akcích uvízl v kvalifikačním sítu, ale od roku 2016 se mu to už nestalo. Ve finále mistrovství světa byl stříbrný před pěti lety v Londýně a pátý v roce 2019 v Dauhá.

A že nebyl kvalifikační hod ideální, a přesto letěl skoro dva metry za hranici limitu? To je před finále jedině plus.

„Rezervy tam určitě budou a všechno jsme připravovali směrem k finále,“ ví Vadlejch, jenž si během svého krátkého kvalifikačního vystoupení ani nestihl pořádně osahat sektor na stadionu Hayward Field. „Byla to hodně rychlá zastávka, ale ve finále si ho ještě osahám. Navíc mi ten sektor nepřišel tak hrozný, jak všichni říkali,“ líčil Vadlejch.

Jednatřicetiletý oštěpař měl i dost času prohlédnout si soupeře ve své úvodní kvalifikační skupině. Šampion z Tokia Níradž Čopra z Indie ukázal opět svou olympijskou formu a zahodil oštěp až na 88,39 m.

„Viděl jsem, jak oštěp vypustil z ruky, a bylo mi jasné, že hodí daleko. Ale jsem zvědavý, co předvede ve finále, bude na něj obrovský tlak,“ očekává Vadlejch,

Naopak olympijský vítěz z Londýna 2012 Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga se protrápil na 78,87 m a finále bude bez něj. „Určitě tu byl jedním z kandidátů na medaili. Já mu přál, aby se do finále dostal, protože vloni v Tokiu se mu také nedařilo a skončil v kvalifikaci,“ připomněl Vadlejch, jenž se v soutěži musel obejít bez nemocného parťáka Vítězslava Veselého.

Finále mužské a ženské dvoustovky na MS v atletice ovládli Jamajčanky a AmeričanéVideo: sntv

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články