Hlavní obsah

Miniolympiáda startuje. Na medaile pomýšlí i Češi

Glasgow/Praha

Jedenáct dnů, sedm sportů, 188 sad medailí. Glasgow a Berlín v následujících dnech ovládne premiérový evropský multišampionát, jenž svým formátem připomíná miniverzi olympijských her. Ve Skotsku se rozhoří boje o cenné kovy ve čtvrtek, v německé metropoli v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Dráhař Tomáš Bábek na ME v Glasgow obhajuje zlato a bronz ze šampionátu v Paříži.

Článek

Nápad uspořádat několik šampionátů v jeden termín vyšel z myšlenky, že spojená ME přinesou větší divácký a zejména pak televizní zájem. „Přišli s tím už před lety experti z Eurovize, kteří stáli u zrodu fotbalové Ligy mistrů. Není záměr uspořádat megalomanskou akci typu olympijských her. Jde o termínovou koordinaci a virtuální propojení přes televizi," upřesnil pro ČTK předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Do premiérového ročníku se zapojilo sedm sportovních odvětví, celkem by se mělo o cenné kovy poprat zhruba 4500 závodníků - téměř polovina desetitisícového stropu pro olympijské hry. V Glasgow budou soutěžit plavci, cyklisté (dráhaři, silničáři a bikeři), veslaři, triatlonisté, golfisté a sportovní gymnasti. V Berlíně pak našli nejpočetnější útočiště atleti.

Kdo zazáří?

Z českých výprav je rovněž personálně nejobjemnější výprava atletů čítající padesát sportovců, mezi nimiž nechybějí medailové naděje oštěpaři Jakub Vadlejch a Nikola Ogrodníková, koulař Tomáš Staněk, dálkař Radek Juška, překážkářka Zuzana Hejnová, mílař Jakub Holuša, vytrvalkyně Eva Vrabcová-Nývltová či chodkyně Anežka Drahotová.

V Glasgow tvoří největší družstvo cyklisté v čele s olympijským zlatem ověnčeným bikerem Jaroslavem Kulhavým či dráhařem Tomášem Bábkem, který bude obhajovat zlato v keirinu a bronz na kilometru s pevným startem. Do souboje se silničářskou superstar Peterem Saganem se pak pustí mj. Zdeněk Štybar či Jan Bárta.

Veslařům ve Skotsku chybí stálice Ondřej Synek, který dal přednost přípravě na zářijové MS, a hlavní naděje tak převzal dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová obhajující zlato ze šampionátu v Račicích. Triatlonisté pak největší ambice upínají k Vendule Frintové.

Nový model evropského šampionátu by se měl konat každé čtyři roky, pořadatel pro rok 2022 zatím vybrán nebyl.

Reklama

Související témata: