Hlavní obsah

Na MS a ME bude moci příští rok startovat dvacet ruských atletů místo dosavadních deseti

Monako

Od příštího roku bude moci s neutrálním statusem startovat na velkých akcích až 20 ruských atletů. Federace Světová atletika (WA) rozhodla o zdvojnásobení kvóty ze současných deseti na základě pokroku, který ruská strana dělá v boji s dopingem. V létě 2022 se bude konat odložené mistrovství světa v Eugene a mistrovství Evropy v Mnichově.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe, šéf Světové atletiky. Ilustrační foto.

Článek

Ruští atleti nesmějí kvůli systematickému dopingu startovat na velkých akcích pod státní vlajkou od listopadu 2015. WA před dvěma týdny na kongresu ruský distanc znovu prodloužila, nicméně šéf pracovní skupiny zabývající se Ruskem Rune Andersen už tehdy vyjadřoval opatrný optimismus týkající se návratu ruské atletiky pod křídla WA.

"Ruská atletická federace (RUSAF) dělá neustálé pokroky v plnění podmínek své obnovy. Proto pracovní skupina doporučila radě zvýšit kvótu neutrálních sportovců od roku 2022 na 20," uvedl dnes Andersen.

Pracovní skupina nicméně vyjádřila částečné pochybnosti o systému udělování neutrálního statusu atletům. Podle ní nebyly zcela plněny podmínky mimosoutěžního testování před akcemi. Komise také považuje za nedostatečnou práci Ruské antidopingové agentury (RUSADA) týkající se trenérů, kteří vedli dopující atlety.

Pracovní skupina proto doporučila, aby případný prohřešek vedl k automatickému snížení kvóty pro ruské atlety o 25 procent.

Na mezinárodní scéně momentálně mohou startovat jen vybraní ruští atleti s čistým dopingovým rejstříkem. Program udělování neutrálního statusu byl loni přerušen kvůli snaze ruských funkcionářů ututlat porušení dopingových pravidel výškaře Danila Lysenka. Ruští atleti tak mimo jiné přišli o start na halovém mistrovství Evropy v Toruni. Proces byl obnoven letos v dubnu před olympijskými hrami v Tokiu a omezen na deset atletů.

Reklama

Související témata: