Hlavní obsah

Nástupci Špotákové či Hejnové? Dorostly silné ročníky, těší se Dvořák na mladou krev

Kladno

Největší medailové stálice posledních let ze světových akcí Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová už mnoho dalších sezón neplánují, střídání generací by ale pro českou atletiku nemuselo být bolestné. Mládežnické šampionáty by alespoň podle tabulkových předpokladů měly potvrdit vzestup české atletiky, zejména příští týden ME juniorů v italském Grossetu.

Foto: ČAS - Denisa Kisialová

Tyčkařka Amálie Švábíková, jedna z možných budoucích hvězd české atletiky.

Článek

„Dorostly silné ročníky. Už 1997 byl slušný, ty 98 a 99 jsou fakt našlapané, hlavně u děvčat,“ těší se reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák. Hned šest českých teenagerů figuruje v tabulkách mezi elitní evropskou trojicí a to patnáctiletá mistryně republiky mezi dospělými na čtvrtce Barbora Malíková startuje na MS do 17 let v Nairobi a loňská kometa Tereza Vokálová je zraněná.

„Talenty tu jsou, teď je i na trenérech, aby pak nezhasly. Rozhoduje nasazení, chuť, láska a motivace, která je u mladší generace občas pokřivená,“ říká Dvořák. Kdo jsou juniorské talenty, které by mohly jednou nahradit hvězdy současné české atletiky?

Michaela Hrubá (výška, 19 let)

Juniorská mistryně světa, která své vrstevníky záhy přerostla výškou i výkony. „Míša je pojem už i mezi dospěláky,“ ví Dvořák. Vždyť žádná jiná Evropanka se letos nepřiblížila jejímu výkonu 194 cm na více než čtyři centimetry.

Kateřina Skypalová (kladivo, 19 let)

Loni se stala dorosteneckou mistryní Evropy, letos už má svěřenkyně bývalé národní rekordmanky Lucie Plašilové český titul mezi dospělými. „Je šikovná, má v Plzni podmínky, může házet v podstatě u trenérky na zahradě,“ líčí Dvořák.

Ondřej Kopecký (desetiboj, 19 let)

Parádní česká disciplína chrlí další talenty. „S trenérem Jirkou Čechákem jdou krok po kroku, není to vyhnaný mladý atlet do síly a rychlosti,“ cení si Dvořák. U kouče Čecháka v minulosti začínal třeba i Roman Šebrle.

Amálie Švábíková (tyč, 17 let)

Dříve se věnovala i snowboardingu, teď zběsilým tempem přidává centimetry k národnímu juniorskému rekordu a už jen pět centimetrů ji chybí k jistotě startu na MS mezi dospělými. „Má dobře nastavenou hlavu, nebojí se,“ chválí Dvořák svěřenkyni Pavla Berana.

Nikol Tabačková (oštěp, 19 let)

„Někdo říká, že je malá. Ale je šikovná a bude dobrá,“ prohlásil o ní světový rekordman Jan Železný. Vítkovická atletka svou silnou paži uplatňovala i v softbalové reprezentaci.

Nikola Bendová (sprint, 17 let)

Maminka Nikola (za svobodna Špinová) se věnovala překážkám, tatínek Jiří čtvrtce, temperamentní rodačka z Ostravy žijící s rodinou v Žebráku exceluje zatím zejména na dvoustovce. Předloni byla svěřenkyně Miroslava Zahořáka mezi dorostenkami pátá na světě.

Reklama

Související témata: