Hlavní obsah

Návrat k osudovému kouči a radost i ze soupeře. Nejsem připravený doma prohrát, říká Svoboda

Slibně rozjetou sezonu mu loni zhatilo zranění v dějišti mistrovství světa, a tak se překážkář Petr Svoboda musel opět zvedat poté, co ho zradilo vlastní tělo. Zatím se mu to daří skvěle, mítink Jablonecká hala vyhrál v 38 letech v kvalitním čase 7,59 s. A radost měl i ze soupeře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Překážkář Petr Svoboda v Jablonci.

Článek

Jak složitě se po loňské sezoně hledala další motivace?

Zase jsem měl smůlu v Den D. Nevím, jestli na to hlava nemá, na mistrovství světa jsem před rozběhem onemocněl, ještě si natáhl švihovku. Zkusil jsem bojovat a nešlo to, i když jsem odletěl s obrovskou formou… Tak doufám, že letos je Evropa v hale a kdy jindy než teď.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Svoboda (@petr_freedom1)

Jak vás jablonecký výkon nabije sebevědomím do sezony?

I když to možná není vidět, ve mně to vře radostí. V 38 letech na takový výkon lidi ani nemyslí. Jsem moc šťastný. Chtěl jsem minimálně takový čas, dávám se dohromady po vleklé nemoci po návratu z Kanárských ostrovů, tři dny jsem lehnul, pak se to táhlo. Cítím se unavený, i když spím i devět hodin. Je to dobrý start do sezony.

Kam se z takového úvodu sezony můžete posunout?

Dají se z toho vyběhat velké věci, i zlatá na Evropě… Já se zkusím překvapit, příprava se povedla, zbavil jsem se tréninkových metod, které podle mě vedly do pekla. Vrátil jsem se k Luďovi (Svobodovi), technická složka je na nejlepší úrovni. Jsem připraven na velký výkon, ale potřebuju, aby se mi po nemoci vrátila síla a dravost. Zatím je to spíš unavené.

Foto: ČAS - Ivana Roháčková

Sprinter Jan Veleba si mohl v Jablonci spokojeně zatleskat, zlepšil si osobní rekord.

K vašemu osudovému kouči Luďku Svobodovi jste se opět vrátil od Daniela Hejreta, tak trochu jste ho vytáhl z trenérského důchodu.

Luďovi věřím v překážkách maximálně, rozumí jim na sto procent. Vždy byl Pan opatrný a já jako mladší potřeboval dostat víc na zadek, víc toho naběhat. Ale teď zjišťuju, že trénink, jaký jsme dělali, je základ všeho.

Dřív jste fungovali jako větší skupina, teď jste zůstali sami dva?

Sparing mi dělá Kačka (Kodrová). Kdo jiný než přítelkyně, která běhá taky překážky. Dám ji třeba o dva metry dopředu. V mém věku je nejlepší parťák ten, se kterým žiju. A když se na Olympu potkám náhodou třeba s Davidem Rybou, dáme si start a pomůžeme si.

V Jablonci bylo vidět, jak vás svým výrazným zlepšením na 7,79 potěšil.

Mám obrovskou radost, že mě někdo strká dopředu a můžu z něj mít strach. Skvěle trefil start a já ještě nejsem připravený doma prohrát, heclo mě to. Mám další motivaci na mistráky a třeba se mnou zase někdo pojede na mistrovství Evropy, přál bych mu to.

Reklama