Hlavní obsah

Nejlepší výkony ve skupinách disciplín na ME odmění Evropská atletika více než milionem korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prémie na mistrovství Evropy v červnu Evropská atletika rozdělí podle nejlepších výkonů v určitých skupinách disciplín. Vytvořila jich pět pro muže a pět pro ženy. Odměnu 50 000 eur (asi 1,2 milionu korun) získá atlet nebo atletka s nejvyšším bodovým ziskem podle tabulek Světové atletiky. Evropská atletika to oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Ivana Roháčková

Koulař Tomáš Staněk na archivním snímku

Článek

Navázala tak na říjnovou informaci, že poprvé v historii získají nejlepší evropští atleti na ME prémie za výkony. Pro šampionát v Římě, který se uskuteční od 7. od 12. června, bude k dispozici dohromady půl milionu eur (zhruba 12,4 milionu korun). Skupiny disciplín budou pro muže i ženy totožné. Jedná se o sprinty a překážky, střední a dlouhé tratě včetně závodu na 3000 metrů překážek, hody včetně vrhu koulí, horizontální i vertikální skoky a skupinu zahrnující závody na dráze, víceboje a štafety.

Prezident Evropské atletiky Dobromir Karamarinov si od zavedení prémií slibuje zvýšení kvality evropského šampionátu. „Chceme vidět ty nejlepší evropské atlety, jak předvádějí své nejlepší výkony na naší vrcholné akci,“ uvedl.

Na mistrovství světa dostávají nejlepší atleti prémie už dlouho. Loni v Budapešti rozdělila Světová atletika závodníkům do osmého místa 8,5 milionu dolarů (198,5 milionu korun). Individuální mistři světa dostali 70 000 dolarů (1,6 milionu korun). Za světový rekord byla vypsána odměna 100 000 dolarů (2,3 milionu korun).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.