Hlavní obsah

Neštěstí, které pustilo Čechy k medaili, dostala z hlavy. Nebylo to lehké, přiznává šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla jednou z očekávaných hvězd atletického mistrovství světa. Jasnou kandidátkou na zlato, které jí chybělo ve sbírce. A nizozemská překážkářka Femke Bolová očekávání dostála. Byť šampionát pro ni začal jako z noční můry.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Nizozemka Femke Bolová slaví své první světové překážkářské zlato.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Neštěstí nizozemské smíšené štafety přineslo obrovskou radost té české. Vyčerpaná v závěrečném úseku škobrtla těsně před cílem, spadla a štafetový kolík jí odletěl až za cílovou čáru. Na bronzovou pozici se probila Lada Vondrová.

V dalších dnech se jinak vstřícná Nizozemka nechtěla k nepříjemnému momentu vracet. „Nebylo lehké zapomenout, co se stalo,“ přiznávala už s úlevou po svém zlatém překážkovém běhu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Femke Bolová z Nizozemska padá těsně před cílem závodu smíšených štafet na 4×400m.

Však její pád připravil Nizozemsko zřejmě o zlato i bonus za světový rekord ve výši 100 000 dolarů. „Naštěstí tým stál za mnou a uklidňoval mě. A já věděla, že čtvrtka překážek je moje šance se znovu ukázat a získat zpět sebedůvěru,“ vyprávěla Bolová, halová světová rekordmanka na čtvrtce.

Sbírku úspěchů už by 23letá Nizozemka měla mnohem širší nebýt Sydney McLauhlinové-Levronové. Američanka ji jako jediná porazila vloni na mistrovství světa v Eugene a jako jediná v historii čtvrtky překážek běžela rychleji.

Letos se však rozhodla specializovat se na hladkou čtvrtku, kvůli zranění kolene se z cesty do Budapešti stejně omluvila. A tak Bolová věděla, že má před sebou jedinečnou šanci.

„Cítila jsem se silná. Začala jsem rychle, myslím, že to byla má nejlepší první dvoustovka v kariéře,“ popisovala své finále. „Pak už jsem potřebovala jen v klidu dokončit,“ líčila.

I to se jí povedlo v jejím druhém nejlepším čase kariéry 51,70 s, s více než sekundovým náskokem na soupeřky. Přes smolný moment z úvodu šampionátu tak bude mít na Budapešť zlaté vzpomínky.

Reklama