Hlavní obsah

Tak vysoko český dálkař ještě nebyl! Ale nová pravidla jsou proti sportovcům, štve Jušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý na světě, třetí mezi Evropany. Nejlepší výsledek českého dálkaře v historii světových šampionátů zaznamenal v Budapešti Radek Juška. „Chtěl jsem minimálně užší finále, jen ten výkon měl být dál,“ trochu zamrzelo 30letého skokana, že jeho nejdelší pokus měřil 798 cm.

Foto: Marton Monus, Reuters

Dálkař Radek Juška při světovém finále v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Kdyby zopakoval svůj kvalifikační výkon 810 cm, bral by dokonce páté místo. Ale na kdyby se pochopitelně v atletice nehraje…

„Museli jsme hrát o nejvyšší příčky a stříleli to plnýma, že to buď vyjde, nebo ne. Na medaili bylo třeba 827 a kdybych jeden pokus trefil, mohlo to tam doletět,“ věřil Juška, jenž už v kariéře doskočil i na 831.

Když už měl Juška za sebou poslední pokus, mohl sledovat dramatické vyvrcholení soutěže. Před poslední sérií vedl Jamajčan Wayne Pinnock díky druhému nejdelšímu pokusu před Miltiadisem Tentoglem. Jenže v poslední sérii se Řek odrazil k nejdelšímu skoku soutěže 852 cm. „Stáli jsme tam se Švédem Montlerem a fandili mu. Skvělá podívaná,“ ocenil i Juška.

Jen technické problémy dojem ze soutěže trochu kazily. V kvalifikaci kvůli nefunkční kameře absolvoval český rekordman pokus navíc, ve finále byl připsán nezdařený pokus Švýcaru Simonu Ehammerovi až po zdlouhavém zkoumání videa. To odhalilo, že protnul „svislou rovinu odrazové čáry“, což podle nových pravidel je přešlap. O sedm milimetrů.

„Kamera je proti nám,“ vadí nejen Juškovi. Dříve pokus byl zdařený, když tretra nezanechala stopu v plastelíně. „Veškerá nová pravidla jsou spíš pro diváky a proti sportovcům. Na jednu stranu to chápu, ale aby nám dávali přešlap jen proto, že se tretrou odlepujeme nad tou značkou,“ kroutil hlavou svěřenec Josefa Karase.

Také už podepsal petici pro návrat starého výkladu pravidel. „Kritizoval to i (světový rekordman) Mike Powell. Každý rozumný dálkař ji podepíše taky,“ je přesvědčený Juška.

Reklama