Hlavní obsah

O titul nejlepší atletky světa se ucházejí tři letošní světové rekordmanky

O titul nejlepší světové atletky roku se ucházejí tři závodnice, které v této sezoně překonaly světový rekord. V desetičlenné nominaci zveřejněné Světovou atletikou jsou Tobi Amusanová, Sydney McLaughlinová a Yulimar Rojasová. V další fázi se sestava zúží na pět finalistek, Laureáty letošních cen ve všech kategoriích oznámí Světová atletika začátkem prosince.

Foto: Twitter @runnerspace

Američanka Sydney McLaughlinová

Článek

Nigerijka Amusanová na mistrovství světa už v semifinále na 100 metrů překážek vylepšila historické maximum o osm setin na 12,12. Pak ovládla finále v ještě rychlejším čase 12,06, ale to už jí pomohl příliš silný vítr do zad.

Dvakrát vylepšila vlastní světový rekord z loňských olympijských her v Tokiu Američanka McLaughlinová. Na národním šampionátu zaběhla 400 metrů překážek za 51,41 a na mistrovství světa ještě ubrala nevídaných 73 setin (50,68).

Nominace na ocenění Světová atletka roku 2022:
Tobi Amusanová (Nig./100 m př.)
Chase Ealyová (USA/koule)
Shelly-Ann Fraserová-Pryceová (Jam./100 a 200 m)
Kimberley Garcíaová Léonová (Peru/chůze)
Shericka Jacksonová (Jam./100 a 200 m)
Faith Kipyegonová (Keňa/1500 m)
Jaroslava Mahučichová (Ukr./výška)
Sydney McLaughlinová (USA/400 m př.)
Shaunae Millerová-Uibová (Bah./400 m)
Yulimar Rojasová (Ven./trojskok)

Venezuelanka Rojasová znovu ukázala, že je královnou současného ženského trojskoku. Na halovém mistrovství světa v Bělehradě vylepšila vlastní maximum na 15,74 metru. Venku ovládla světový šampionát i Diamantovou ligu, ale rekord jí odolal. Světovou atletkou roku se může stát podruhé, triumfovala už v roce 2020.

Jen tři desetiny za světovým rekordem na 1500 metrů zůstala Faith Kipyegonová. Keňská mílařka se do širšího výběru dostala i díky titulu mistryně světa a triumfu v Diamantové lize.

V nominaci nechybějí ani jamajské sprinterské královy této sezony. Shelly-Ann Fraserová Pryceová popáté získala světový titul na stovce, kterou letos sedmkrát zaběhla pod 10,70. Světovým tabulkám vévodí výkonem 10,62. Její krajanka Shericka Jacksonová získala světový titul na dvoustovce a výkonem 21,45 se zařadila na druhé místo historických tabulek.

Jedinou Evropankou v nominaci je výškařka Jaroslava Mahučichová, která získala světový halový titul jen pár týdnů po napadení rodné Ukrajiny. V létě přidala stříbro na MS a evropský titul.

Do desítky se dostaly také americká koulařka Chase Ealyová, dvojnásobná mistryně světa v chůzi Kimberley Garcíaová Léonová z Peru a bahamská čtvrtkařka Shaunae Millerová-Uibová.

Do hlasování se vedle vedení a funkcionářů Světové atletiky může zapojit také veřejnost prostřednictvím sociálních sítích. První kolo skončí 31. října a pak Světová atletika oznámí pětici finalistek.

Reklama

Související témata:
Kandidátky