Hlavní obsah

Ostrava si šest metrů zaslouží. Létající Švéd o inspiraci Železným i skákání od tří let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly mu tři roky, když na zahradě doma v Louisianě poprvé vzal tyč do ruky a zkusil si skočit. O dvacet let později už Švéd s americkými kořeny Armand Duplantis vyhrál mistrovství světa, olympiádu, stal se dvakrát nejlepším atletem světa a skáče tak vysoko jako nikdo před ním. V úterý večer předvede světový rekordman své umění na Zlaté tretře.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tyčkařský světový rekordman Armand Duplantis (vlevo) v debatě s ředitelem mítinku Janem Železným.

Článek

Už tu byl před dvěma lety, tehdy se v chladu dostal „jen“ přes 590 cm. Teď v sektoru postaveném nově před hlavní tribunou míří výš. „Tenhle stadion si šestimetrový skok zaslouží,“ říká tyčkař přezdívaný odmala Mondo. Zatím rekord mítinku 593 cm patří Američanovi Samu Kendricksovi.

Duplantis už se letos dostal v hale na 622 cm. Nezdá se, že by v dohledné době mohl někdo jeho pozici atakovat. Na tiskové konferenci před mítinkem v Ostravě seděl vedle ředitele mítinku Jana Železného, jehož oštěpařský světový rekord vládne tabulkám už 27 let…

Pět plus jeden rekordman na mítinku
Zlatá tretra má světového rekordmana jako ředitele (Jana Železného), dalších pět jich bude v úterý na startu. Patnáctistovku běží Lamecha Girma z Etiopie, držitel maxima na 3000 m př., v tyči se představí Švéd Armand Duplantis, v kouli Američan Ryan Crouser, na 100 m př. Tobi Amusanová z Nigérie a v oštěpu se bude loučit Barbora Špotáková. ČT sport vysílá živě od 17:30.

„Je to inspirativní,“ pousmál se Duplantis. „Lhal bych, kdybych řekl, že mě neláká držet rekord několik dekád, ale tohle já neovlivním,“ ví muž, který otevřel nové debaty o hranici lidských možností. „Hodně záleží na technologickém vývoji, samotné tyče se za posledních třicet let moc nezměnily. Takže těžko říct, ale rád bych zjistil, kde hranice leží,“ usmívá se.

Rekordy překonává už od svých 10 let, kdy zdolal 386 cm, vášeň pro tyčku mu zůstává.

„Když jsem byl malý, toužil jsem dosáhnout toho, co se mi povedlo v posledních letech. Teď je to jiné, ale pořád si nedokážu představit svůj život bez skákání, je každodenní součástí mého života. Miluju ten pocit, kdy vím, že jsem na tom dobře a nic mě nezastaví,“ vysvětluje Duplantis a věří, že si takový pocit přenese i do úterního závodu. Třeba i s rekordní tečkou?

Program a hvězdy Zlaté tretry
16.25 tyč Ž (Newmanová, Švábíková), 16.26 oštěp Ž (Špotáková, Ogrodníková), 17.00 tyč M (Duplantis), 18.00 disk M (Čeh), 18.05 400 m př. Ž (Jíchová), 18.15 100 m M, 18.25 1500 m Ž (Weltejiová, Mäki), 18.40 400 m M (Samukonga), 18.50 400 m Ž (Vondrová), 19.05 koule M (Crouser, Staněk), 19.10 110 m př. M (Martinot-Lagarde) a oštěp M (Vadlejch, Peters), 19.20 100 m př. Ž (Amusanová, Camachová-Quinnová), 19.30 800 m M (Tuka), 19.40 200 m M, 19.50 1500 m M (Girma).

„Jsem v takové pohodě, že když vyjde počasí, věřím, že můžu útočit na světový rekord. Pokusy o něj si užívám. Přicházejí v momentě, kdy už jsem vyhrál a nemám co ztratit, můžu jen získat,“ tvrdí muž, jenž má na svědomí šest nejvyšších skoků historie.

Reklama

Související témata: