Hlavní obsah

Otec Jakoba Ingebrigtsena byl obviněn z týrání jednoho ze svých dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gjert Ingebrigtsen, otec a bývalý trenér olympijského vítěze Jakoba Ingebrigtsena a dalších elitních běžců Henrika a Filipa, byl obviněn z týrání jednoho ze svých dalších potomků. Oznámila to norská policie, která identitu oběti nezveřejnila. Uvedla jen, že se to netýká žádného z trojice špičkových atletů. Gjert Ingebrigtsen má celkem sedm dětí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakob Ingebrigtsen na archivním snímku ze Zlaté tretry v Ostravě.

Článek

Norská policie chování Ingebrigtsena staršího vyšetřovala od loňského podzimu, kdy slavní atletičtí sourozenci v otevřeném dopise pro bulvární list Verdens Gang uvedli, že k nim byl otec v dětství i při tréninku agresivní a neváhal použít fyzické násilí. Gjert Ingebrigtsen veškerá obvinění odmítl.

Vyšetřovatelé ho ale obvinili z fyzického a psychického násilí, kterého se na jednom se svých mladších potomků podle nich dopouštěl od roku 2018 do začátku roku 2022. V obvinění uvedli, že Gjert Ingebrigsten používal výhrůžky, donucovací metody a minimálně jednou uhodil své dítě ručníkem do obličeje. Hrozí mu za to až šest let vězení. Právník Gjerta Ingebrigtsena John Christian Elden uvedl, že jeho klient nesouhlasí s interpretací událostí ve spise a neuznává vinu.

Jakob, Henrik i Filip Ingebrigtsenové přerušili kontakty se svým otcem, který nyní připravuje jiného norského mílaře Narveho Giljeho Nordase. Ingebrigtsen starší nedostal akreditaci na loňské mistrovství světa v Budapešti a podle informací Toreho Övreböa z norského olympijského výboru nebude ani součástí výpravy na olympijských hrách v Paříži.

Související témata: