Hlavní obsah

Otrava. Žaludeční trable. Adept na medaili z londýnského MS nepoběží

Londýn
Aktualizováno

Atlety bydlící v jednom z oficiálních hotelů během mistrovství světa v Londýně postihly žaludeční problémy. Organizační výbor šampionátu potvrdil, že jde o několik sportovců, počet neupřesnil. Česká výprava bydlí jinde a žádné zdravotní potíže nemá.

Foto: Phil Noble, Reuters

Isaac Makwala z Botswany vyhrál semifinále na 400 m a byl jedním z adeptů na zlato.

Článek

Na žaludeční problémy některých atletů ubytovaných v Tower Hotelu upozornil běžec z Botswany Isaac Makwala, jenž měl v plánu zaútočit na double na dvoustovce a čtvrtce. Lídr letošních světových tabulek na 200 metrů však v pondělí do rozběhů nenastoupil.

Posléze jen pár hodin před startem navíc odstoupil i z dnešního finále čtyřstovky, kde měl být hlavním vyzyvatelem jihoafrické hvězdy Waydea van Niekerka. "Podle lékařů IAAF se zdá, že trpím otravou jídlem, která postihla několik dalších atletů v našem hotelu," napsal na facebooku Makwala.

Organizační výbor potvrdil, že má o případech gastroenteritidy informace od několika výprav, například německé či kanadské. Čtyřhvězdičkový hotel u Tower Bridge má zhruba 900 lůžek, jeho vedení uvedlo, že nákaza vznikla jinde. "O otravě jídlem bych ale nemluvil," uvedl šéf Německého atletického svazu Clemens Prokop.

Chodecký maraton přišel také o Tallenta

Ale i jiné potíže přicházejí na atlety. Závod v chůzi na 50 kilometrů přišel o druhou hvězdu. Po slovenském obhájci zlata Mateji Tóthovi, jehož na nedělní start nepustily nesrovnalosti v biologickém pasu, se nepředstaví ani olympijský vítěz z roku 2012 Jared Tallent. Australský atlet má problémy se stehenním svalem.

Dvaatřicetiletý Tallent je přitom pravidelným sběratelem medailí na MS i olympiádách. Po triumfu na hrách v Londýně skončil loni v Riu druhý za Tóthem. Dnes ale nedělní start zrušil a nebude tak obhajovat pekingské stříbro.

"Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Ale dobrou zprávou je, že mám možnost fandit své ženě Claire a podporovat ji tak, jak to ona mnohokrát udělala pro mě," řekl australský chodec. Jeho manželka nastoupí do závodu na 20 km necelé tři měsíce po porodu syna.

Reklama

Související témata: