Hlavní obsah

Paráda. Joglová si na maratonu ve Valencii zlepšila osobák o více než pět minut

Fantastické zlepšení osobního rekordu o více než pět minut na trati maratonu hlásí česká běžkyně Marcela Joglová. Skvělý výkon 2:31:26 předvedla ve španělské Valencii, proti dosavadnímu osobnímu maximu je lepší o pět minut a čtyřiadvacet sekund. „Nemůžu říct, že jsem nespokojená, ale k úplné euforii chybí splnění limitu," naráží Joglová na to, že olympijský limit je 2:29:30. Je k němu tedy nyní výrazně blíže. Díky dnešnímu výkonu se velmi zvýšila šance kvalifikovat se i na základě žebříčku. Joglová se zároveň dostala na třetí místo českých historických tabulek za Evu Vrabcovou-Nývltovou a Alenu Peterkovou.

Foto: Ivana Roháčková

Marcela Jolgová na trati maratonu v Dauhá. (ilustrační foto)

Článek

Čas, kterého česká reprezentantka ve Španělsku dosáhla je příjemný překvapením. Pro experty i běžkyni samotnou. „Když si uvědomím, že před šesti týdny jsem vůbec neměla chuť běhat, byla jsem absolutně bez motivace a nedokázala jsem si závod ani představit, tak je to super výkon," netají se spokojeností Joglová.

Její dosavadním maximem na maratonské trati byl čas 2:36:53 z nizozemského Rotterdamu z loňského roku. „Jsem šťastná, jak jsem si zlepšila osobák. Teď už věřím, že to na jaře klapne," hlásí směřem k limitu pro olympijské hry Tokiu. „Limit mě samozřejmě mrzí, ale stále jsem ve hře a jsem mnohem blíž," raduje se a složila poklonu svému vodičovi z Valencie. „Musím mu moc poděkovat, odvedl perfektní práci," dodává z cíle svého pátého soutěžního maratonu v životě.

Historické tabulky maratonských výkonů
1. Eva Vrabcová-Nývltová 2:26:31 (Berlín, 2018)
2. Alena Peterková 2:27:00 (Pardubice, 1995)
3. Marcela Joglová 2:31:26 (Valencie, 2020)

Ještě na třicátém kilometru vše vypadalo tak, že by mohl útok na olympijský limit přijít i na španělské půdě, jenže pak se jí nepovedlo držet tempo a zpomalovala. „Do čtyřiadvacátého kilometru se mi běželo dobře, byli jsme pod limit. Ale pak tam byla dlouhá rovinka proti větru a tam jsem ztratila hodně sil, přestože jsem měla Davida," popisuje, kde se sen o olympijském limitu začal rozplývat.

„Občas jsem se probrala a vzchopila, jen mi pak přišlo, že už pořád fouká proti," usmívá se. „Bohužel, pak už jsem neměla sílu. Na pětatřicátém kilometru jsem dostávala křeče, takže padly další dvě magnézka, abych vůbec doběhla do cíle," svěřuje se Joglová.

Možnosti kvalifikovat se na olympijské hry na základě žebříčku je nicméně nyní blíž. Podle všeho jí podle neoficiálních propočtů chybí něco okolo třiceti bodů. Rozhodující bude pro účast na sportovním svátku v Japonsku pořadí na konci května příštího roku. „Marcela předvedla výborný výkon a jsem směrem k její účasti na olympijských hrách velkým optimistou. Vytvořila si skvělý osobní rekord," skládá běžkyni poklonu známý atletický manažer Alfons Juck, do jehož atletické stáje Joglová patří.

Reklama

Související témata: