Hlavní obsah

Pistorius měl před půlrokem nárok na podmínečné propuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestinásobný paralympijský vítěz Oscar Pistorius měl v březnu nárok na podmínečné propuštění z vězení, kde si odpykává třináctiletý trest za vraždu přítelkyně. Vyplývá to z nově zveřejněných soudních dokumentů, uvedla agentura AP. Podle ní tehdy přišel šestatřicetiletý Jihoafričan o možnost dostat se na svobodu kvůli chybnému určení data, kdy si začal trest odpykávat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oscar Pistorius během své aktivní kariéry

Článek

Soud v Pretorii na jaře zamítl žádost bývalého handicapovaného atleta o propuštění na podmínku s tím, že nestrávil ve vězení minimální požadovanou dobu trestu. Rozhodl, že o podmínečné propuštění může Pistorius znovu zažádat v srpnu 2024.

Zástupci ministerstva spravedlnosti a vězeňské služby v úterý předložili nové dokumenty nejvyššímu ústavnímu soudu a konstatovaly, že nebudou bránit odvolání Pistoriuse, protože si odseděl předepsanou dobu ve vězení a měl by být okamžitě prohlášen za způsobilého k podmínečnému propuštění.

Pachatelé odsouzení k více než dvěma letům vězení v JAR si musí odpykat polovinu trestu, aby měli nárok na podmínečné propuštění.

Pistorius zabil Reevu Steekampovou na Valentýna v roce 2013 u nich doma. Údajně v domnění, že jde o zloděje, vystřelil několikrát přes dveře koupelny. Původně byl v roce 2014 odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud čin překvalifikoval na vraždu a poslal atleta za mříže na šest let.

Na nátlak prokuratury mu v listopadu 2017 odvolací soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců. Právě kvůli sérii odvolání nebylo v jeho případě jasné, kdy by měl mít nárok na podmínečné propuštění.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.