Hlavní obsah

Po osmi letech v hale zdolal hranici extratřídy! A pak si český rekordman přivodil díru v palci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I relativně bezpečná a bezkontaktní disciplína, jako je skok daleký, může přinést krvavá zranění. Doslova na vlastní kůži se o tom přesvědčil dálkař Radek Juška, když si český rekordman na mítinku Czech Indoor Gala v páté sérii způsobil šrám na noze. „Mám trochu díru v palci,“ hlásil. Přesto měl velký důvod ke spokojenosti.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radek Juška (vpravo) a olympijský vítěz Miliatidis Tentoglu při Czech Indoor Gala.

Článek

Venku se za hranici osmi metrů dostává pravidelně rok co rok. Jenže v hale mu meta světové extratřídy byla zapovězena od roku 2016! V Ostravě ji pokořil o tři centimetry a jen šest centimetrů ho dělilo od největší dálkařské hvězdy současnosti Militiadise Tentogla.

Juška už trochu rozbitý do Ostravy cestoval, když si na mítinku v Jablonci poranil vazy v kotníku. „Do pondělí jsem nevěděl, jestli budu startovat,“ přiznával. Nakonec se s trenérem Josefem Karasem domluvili, že se v sektoru objeví.

„Při prvních dvou pokusech kotník bolel, pak to přešlo. Asi jsem ho trochu omlátil,“ usmíval se. Až v páté sérii si při dopadu ideálně neporovnal nohy a hřeby treter udělaly své. „Kotník vypadá, že je jen trochu sedřený, ale doufám, že palec nebude na šití,“ říkal, když opouštěl plochu vítkovické haly. Na ponožce měl krvavou skvrnu, poslední pokus radši vynechal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dálkař Radek Juška na mítinku Jablonecká hala.

Ale šrám by ho v přípravě nikterak přibrzdit neměl. „Nemůžu přestat trénovat, halový světový šampionát je za chvíli a musím směřovat k němu,“ vyhlíží vrchol zimní sezony v Glasgow první březnový víkend.

A Juška má odvážné plány. „Určitě by to chtělo vylepšit halový osobák,“ předsevzal si útok na výkon z roku 2015, kterým si v pražské O2 areně senzačně doletěl pro bronz z halového mistrovství Evropy.

Ostatně i ostravský souboj s Tentoglem mu naznačil, že se nemusí bát ani největších hvězd. Pětadvacetiletý řecký olympijský vítěz a mistr světa před mítinkem vyprávěl, jak Jušku sledoval, když byl malý. „Ta slova potěší. Sice ze mě udělal trochu většího dědka, než jsem, ale dobré,“ smál se třicetiletý dálkař.

Reklama