Hlavní obsah

Po Praze už běhá mistr světa, v sobotu ozdobí pozměněný půlmaraton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se v těchto dnech vyrazí proběhnout do pražské Stromovky, může narazit i na úřadujícího mistra světa. Půlmaratonský světový šampion Sabastian Sawe z Keni už se připravuje na sobotní Pražský půlmaraton, jehož největší hvězdou bude.

Sabastian Sawe už se v Praze připravuje na sobotní půlmaraton.Video: RunCzech

 
Článek

Centrem metropole se v historii závodů pod hlavičkou RunCzech proběhla pořádná plejáda hvězd, teď bude největší pozornost poutat 28letý Sawe. Před dvěma lety v Bruselu útočil na světový rekord v hodinovce, k výkonu Mo Faraha mu chybělo jen 80 metrů. Zapsal ale nejrychlejší čas historie na 15 000 m, které uběhl v čase 41:51,64.

Silniční desítku pak v Herzogenaurachu zvládl za 26:49, což ho řadí na sedmé místo historických tabulek.

Vloni byl členem zlatého keňského týmu na světovém šampionátu v krosu, v Rize na mistrovství světa v půlmaratonu pak zvítězil. Jeho osobní rekord z loňské Valencie 58:29 je o osmnáct sekund kvalitnější než maximum Pražského půlmaratonu. To drží už dvanáct let Etiopan Atsedu Tsegay.

Nyní už se Sawe chystá v Praze, kam se přesunul rovnou z krosového světového šampionátu v Bělehradě, kde skončil sedmý. „To naznačuje, že je ve výborné formě. Hned po příletu se šel vyklusat,“ hlásil Carlo Capalbo, šéf pořadatelského týmu.

Pražský půlmaraton se poběží v sobotu od 10.00 (živě na ČT sport) po nové trati, start a cíl budou na Bubenském nábřeží u holešovické tržnice. Závod je už dlouho vyprodaný, poběží 15 500 běžců ze 115 zemí včetně třeba maratonského mistra světa z roku 1995, Španěla Martina Fize.

Největším domácím esem je Tereza Hrochová, která už si na maratonské trati zajistila start na olympiádě v Paříži. V mužském závodě budou chtít prodat formu z keňského soustředění Patrik Vébr či ostřílený Jiří Homoláč, po svalovém zranění se vrací do formy Martin Zajíc.

Reklama

Související témata:
Pražský půlmaraton