Hlavní obsah

Přestřelka před nejsledovanějším vrcholem. Krajan se vysmál obhájci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Éra Usaina Bolta už zůstává jen ve vzpomínkách a s ní i doba, kdy měla nejsledovanější disciplína vrcholných atletických akcí jasného favorita. Bitva o titul nejrychlejšího muže planety se rozběhne v sobotu a její vítěz bude znám v neděli v 19.10. Jenže budapešťský souboj započal výměnou vzkazů dávno před úvodním výstřelem.

Foto: Profimedia.cz

Americký sprinter Fred Kerley, obhájce zlata.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Američan Noah Lyles vyťukal na sociální síť X krátkou větu: „Poběžím 9,65 a 19,10.“ Pokud by úřadující mistr světa na dvoustovce dostál svým slovům, na stovce by to byl třetí čas historie jen za Boltem. A na jeho parádní trati o devět setin překonaný světový rekord.

Na páteční tiskové konferenci amerického týmu se potkal s obhájcem zlata na stovce Fredem Kerleym. A jejich stručná debata by si nezadala s trash talkem známým spíše ze soubojů boxerů či MMA zápasníků.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Noah Lyles (@nojo18)

„Já jsem Fred Kerley a tohle je můj titul. Když Noah zaběhne 9,65, tak já poběžím rychleji,“ pronesl 28letý sprinter s osobním rekordem 9,76 s. U stejného stolu sedící Lyles, jenž z americké kvalifikace prošel až jako třetí, se jen pousmál. „To říkají všichni, než prohrajou.“

Posledních devět světových šampionátů se nestalo, že by zlato z mužské stovky putovalo jinam než do Spojených států amerických či na Jamajku. Na olympijských hrách v Tokiu ale už hegemonii sprinterských velmocí prolomil Ital Marcell Jacobs, byť americký rodák.

A v pozici nejrychlejšího muže sezony, v níž se největší hvězdy vzájemným soubojům tradičně vyhýbaly, se na start postaví Brit Zharnel Hughes s časem 9,83 s. Zajistí po 30 letech Evropě zlato na stovce? Velmocí jen dlouhých běhů už dávno není Keňa, která bude upínat své zraky k Ferdinandu Omanyalovi, jenž ale své nejlepší časy běhal na domácích drahách.

Jamajka, která poslední dvě mistrovství světa na stupních vítězů po stovce chyběla, bude spoléhat na 21letého Ackeema Blakea, ještě o rok mladší je Letsile Tebogo z Botswany.

Někdo další? Čerstvého juniorského světového rekordmana Issamadeho Asingu ze Surinamu zastavil pozitivní dopingový test, Jacobs letos běžel jediný závod za podprůměrných 10,21 s.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Track & Field Network (@thetfnetwork)

„Všichni jsme viděli, v jaké je formě,“ prohodil Kerley. „Nikdo se ho nebojí,“ přitakal s podobným despektem Lyles.

Ostatně Kerley s Jacobsem si vyměnili vzkazy přes sociální sítě už během sezony. Když se Američan pozastavil nad množstvím zrušených startů svého rivala s tím, že se nemůžou utkat, Ital odpověděl fotografií ze svého olympijského triumfu s textem: „Kdy budeš chtít a kde budeš chtít. Ale pamatuj si, že když na výsledku opravdu záleželo, dopadlo to takhle.“

Reklama

Související témata: