Hlavní obsah

Přijeďte na gorily, lákal v Ostravě muž, který přepsal běžeckou mapu

Michal OsobaSport.czPrávo

Rázně vstoupil do letité přetahované mezi Keňou a Etiopií o pozici největší vytrvalecké velmoci. Uganďan Joshua Cheptegei během tří loňských měsíců uzmul světové rekordy na 5000 i 10 000 metrů. A své kvality prokázal i v chladném atletickém podvečeru při Zlaté tretře, na distanci pro něj takřka sprinterské – 3000 metrů – zaběhl nejlepší letošní čas 7:33,24.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Joshua Cheptegei v cíli běhu na 3000 m Zlaté tretry.

Článek

V Ostravě měl k dispozici pomoc, kterou využil při obou světových rekordech. Běžci na Tretře využívali tzv. wavelight technologii, která pomocí světel rozsvěcujících se podél dráhy v nastaveném tempu supluje roli vodičů. A nehrozí u ní, že by nedržela předepsané tempo… V Česku se objevila poprvé, především kvůli Cheptegeiovi.

„Vím, že ten závod tu byl kvůli mně, pro mě byl hlavně zkouškou rychlosti,“ popisoval. Sám od sebe čekal po své loňské rekordní smršti ještě víc, ani čtvrt století staré historické maximum Daniela Komena 7:20,67 nepovažoval za nedotknutelné. „Jen je teď trochu smutné běhat před skoro prázdnými tribunami, už aby covidová doba pominula,“ přál si.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Joshua Cheptegei, jedna z hvězd Zlaté tretry.

Cheptegei plánuje startovat už jen na Diamantové lize ve Florencii, pak už se chystat na útok na double v Tokiu a pokusí se ještě výrazněji zapsat Ugandu na atletickou mapu. Však ve středu v Ostravě nebyl jediným zářícím zástupcem této země. Už v předprogramu zaběhl Jacob Kiplimo desítku za 26:33,93 a zařadil se na sedmé místo světové historie.

„Čím dál víc dětí se u nás věnuje sportu, jezdí k nám zahraniční sportovci na soustředění. A jen v Ugandě můžete vidět vzácné samce goril stříbrohřbetých. Tak až skončí pandemie, přijeďte,“ s úsměvem  v Ostravě lákal Cheptegei turisty do své domoviny.

Reklama