Hlavní obsah

Šebrleho rota. Když to nedáš, mám u tebe pivo, hecuje legenda a má dva svěřence ve světové elitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát halovému světu Roman Šebrle vládl, před dvaceti lety v Budapešti dokonce v evropském rekordu. Teď míří na souboj nejlepších halových vícebojařů poprvé jako trenér a nudit se nebude. Ve skotském Glasgow bude mít o víkendu v akci hned dva svěřence: Ondřeje Kopeckého a Viléma Stráského.

Foto: Instagram Decatroop

Vilém Stráský (vlevo) a Ondřej Kopecký nabírali formu na halovou sezonu v Jihoafrické republice.

Článek

Tréninková skupina olympijského šampiona nese označení Decatroop, tedy desetibojařská rota či vojsko. A její členové museli o účast mezi jedenáctkou vyvolených pořádně zabojovat, než získali jistotu, že na základě světového rankingu do Skotska poletí.

Kopecký měl komfortnější pozici, ale zároveň hořkou zkušenost z loňského venkovního světového šampionátu v Budapešti, kdy zůstal jako první pod čárou. „Právě proto byla velká úleva, když pozvánka přišla, i když jsme trochu kalkulovali, že by to mohlo vyjít,“ přiznával.

Stráskému pomohly odhlášky několika lépe postavených soupeřů. „Moc jsem se k tomu neupínal. Po vícebojařském mistrovství republiky jsem si dal týden volno, pak jsme trénovali jako bych měl jet. A opravdu mi pak pan Sluka (šéftrenér) volal, že jedu,“ popisuje.

Vedle Norska je Česko jedinou zemí, která bude mít na startu dva sedmibojaře. Navíc ze stejné skupiny. „To je super. Můžeme tam být dva dny spolu, podporovat se, navíc jsme teď na vrchol společně trénovali,“ pochvaluje si Kopecký.

Pětadvacetiletý vícebojař pochází z Pardubic, Šebrle se ho ujal na podzim roku 2021 poté, co jeho výkonnost stagnovala. Před loňskou sezonou se přidal o rok mladší Stráský. V dorostu byl talentovaným brněnským dálkařem a trojskokanem, než ho zlákal víceboj.

„Pořád jsem se na desetiboje díval a chtěl je zkusit. Jenže v Brně moc vícebojařských trenérů nebylo,“ popisoval. Základy dostal od bývalého úspěšného výškaře Svatoslava Tona, jenž ho pak přesměroval do Šebrleho skupiny.

Pravda, ze začátku měl Stráský respekt. „Všichni mě strašili, jak to bude náročné a jak to bude bolet. Sice to bolí, ale zvládnout to jde. Trenér ví, co dělá,“ cení si. Na obou byl pak pod vedením bývalého světového rekordmana patrný okamžitý progres.

Však Kopecký se v desetiboji posunul o téměř 700 bodů a na loňském halovém mistrovství Evropy skončil šestý, Stráský si vloni zlepšil maximum skoro o 500 bodů a vyhrál univerziádu.

A na tréninku se skvěle doplňují. Stráský je lépe vybavený rychlostně, Kopecký má zase navrch třeba ve vrzích. „To je velký důvod, proč se zlepšujeme. Na trénincích se taháme, sázíme,“ popisuje Kopecký.

Bez nějaké té sázky se neobejde prakticky žádný trénink. „Většinou má Ondra navrch,“ připouští s úsměvem Stráský, že obvykle platí on oběd, který bývá předmětem sázky.

Trenér hecíř

Často se přidá i trenér. „Provokuje, aby nás ještě víc vyhecoval. Když se s nevsadíme spolu, přijde a řekne: Když to nedáš, mám u tebe pivo,“ popisuje Kopecký Šebrleho hecování.

Sám 49letý Šebrle už s mladíky síly moc nepoměřuje. „Jak jsme se zlepšili, je to pro něj složitější. Spíš se nám snaží něco ukázat a říká, co se s tím tak pereme, když je to jednoduché,“ usmívá se Kopecký.

Celá skupina směřuje zejména k letním vrcholům v čele s pařížskou olympiádou, i proto kvůli světovému rankingu hodně závodí. Však Stráský zvládl vloni čtyři desetiboje, stejný počet sedmibojů absolvuje v hale. „Vždycky to tak vyjde, že se nějaký závod hodí do plánu. Ale teď jsem si na své poměry odpočal a jsem plný sil,“ hlásí.

Otevřená soutěž

„Roman vymyslel plán, aby se dal halový šampionát skloubit s přípravou na léto, a vypadá to, že nachystání jsme velmi dobře,“ přitakává s optimismem Kopecký. Soutěž v Glasgow navíc bude otevřená, z loňského mistrovství světa v Budapešti nestartuje nikdo z elitní šestky desetibojařů.

Nejlépe na tom letos je papírově Bahaman Ken Mullings, favoritem je i excelentní švýcarský dálkař Simon Ehammer. „Sice ti nejlepší odpadli, ale jsou tam kluci, kteří si asi medaile rozeberou. Kolem šestého místa by mohla být šance, i když my se soustředíme hlavně na náš výkon,“ přemítá Kopecký.

Foto: Česká atletika/Soňa Maléterová

Desetibojař Ondřej Kopecký a tyčkařka Amálie Švábíková, partneři a úspěšní atleti.

Stráskému k šestitisícové metě sedmibojařské elity zatím chybí 19 bodů. Padne hranice v Glasgow? „To bych rád. Na tréninku jsme se bavili, že Ondra by chtěl dva osobáky, já říkal, že by mi stačil jeden, a to ten celkový,“ usmívá se.

Kopecký se už dostal přes hranici 6000 bodů třikrát, nejvíce o 35 bodů při osobním rekordu na letošním domácím šampionátu. A kdyby lépe zvládl tyč, mohl být jeho součet ještě výrazně vyšší…

„Ale teď bych bral všechno nad 6000, byla by to ukázka, že jsme se dobře připravili,“ ví Kopecký, jenž do Skotska letěl i se svou partnerkou, tyčkařkou Amálií Švábíkovou. Její závod je na programu v sobotu večer, kdy budou mít vícebojaři na programu výšku.

Pro oba dlouholeté partnery nic nového, podobnou situaci zažili už vloni v Istanbulu, kde se Švábíková blýskla evropským bronzem. „Bavili jsme se o tom, ale moc vymyslet nejde. Ideální je soustředit se na sebe a pak se potkat. Ale to se snadno řekne, stejně když tam jste, kouknete se, jak si ten druhý vede,“ ví Kopecký.

Reklama