Hlavní obsah

Šéf RunCzech Capalbo: Když se mi běžci vrhají kolem krku, cítím zadostiučinění

Praha

Bohatý a úspěšný rok má za sebou běžecký seriál RunCzech a jeho šéf Carlo Capalbo. Muž, který rozběhal Českou republiku, byť sám maratón ještě nikdy neběžel, dál srší energií a nápady. Letos přilákal 61306 běžců do sedmi závodů, při nichž padlo sedm traťových rekordů. Do další sezóny chystá zajímavé novinky a chystá se vyrazit až do New Yorku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Nedvěd a Carlo Capalbo

Článek

Jak hodnotíte rok 2013, kdy se ve vašich sedmi bězích a navrch s hostujícím Mezinárodním maratónem mieru v Košicích rozběhlo celkem přes sedmdesát tisíc lidí se startovním číslem?

Pro nás bylo důležité konsolidování počtu účastníků a další rozšíření především v regionech. Tam jsme přidali patnáct tisíc běžců, to znělo ještě v zimě jako sen. A teď se stal realitou. K tomu jsme dokončili náš projekt, otevřeli jsme běžecké centrum Running Mall, které nemá ve světě obdoby. Ale hlavně, bez ohledu na všechna čísla, stále měníme životy lidí. To je pro nás nejdůležitější. Přivádíme je ke zdravějšímu životnímu stylu, přinášíme jim radost.

Jaký byl pro vás letos nejsilnější osobní zážitek?

Víte, já se toho pořád nemohu nabažit. Vždycky stojím v cíli, vítám běžce, gratuluji jim, dávám se s nimi do řeči. Oni se často nejdřív podívají, kdo to je, a pak se mi vrhnou kolem krku. To je pro mě velké zadostiučinění, pocit z práce.

Které rozbíhající se záležitosti vás ještě potěšily?

Máme sto dvacet členů v běžeckém klubu, významné společnosti využívají našich poradenských služeb. Každá nová věc potřebuje čas, aby si na ni lidé zvykli.

Co chystáte na další sezónu, když tentokrát do seriálu nepřibyde nové město?

Rádi bychom zdvojnásobili počet běžců v Olomouci a Karlových Varech, kde cítíme velký hlad po běhání. Až na pět tisíc, respektive tři tisíce účastníků našeho půlmaratónu. K tomu u příležitosti našeho závodu připravíme v Olomouci největší sportovní veletrh na Moravě, Moravian Sport Expo.

V Praze jste přesunuli start večerní O2 Grand Prix ze Staroměstského náměstí na Můstek, osvědčilo se to z vašeho pohledu?

Ano. Museli jsme řešit mnoho povolení a zájmů nejrůznějších institucí, ale každý z pražských závodů má takhle výraznější vlastní identitu. A příští rok se ještě o kousek posuneme přímo na Václavské náměstí.

První rok běžel žebříček RunCzech, kde se běžci mohli poměřovat podle věku a profesí. Jaké máte ohlasy?

Skvělé. Vytvořili jsme šampionát, který běžci sledují. Máme ligu skoro jako ve fotbale. V pondělí lidé otevřou noviny a koukají se, jak hrál jejich tým. U nás se podívají na web a mohou hledat, jak běžel jejich kamarád nebo soupeř. Musíme ještě zapracovat na zdokonalení. I tady platí: Lidi si musejí na novinku chvilku zvykat.

Počet běžeckých závodů s ambicemi, které často kopírují váš model, narůstá. Znamená to pro vás nebezpečnou konkurenci?

Ne. Jsme rádi, že roste běžecký fenomén a celý běžecký trh. My jsme byli první, kdo ho rozjel, teď se přidávají další a další. Víc se tak investuje do našeho společného trhu a to přece my také chceme.

Kam se ještě dá rozšiřovat kapacita velkých městských běhů v Česku?

Česko je zvláštní země a má samozřejmě svoje specifika. Kupříkladu maratón. Máme velký v Praze, pak na sousedním Slovensku v Košicích a Bratislavě. Možná pro jeden velký maratón na Moravě ještě zbývá prostor. Víc asi ne. Spíše se ještě mohou rozvíjet půlmaratóny.

A dál, navázali jste spolupráci s Newyorským maratónem, jak bude pokračovat?

Příští rok bude Newyorský maratón hostujícím podnikem seriálu RunCzech, jakým byly letos Košice. Od pořadatelů máme přislíbenou rezervaci míst pro účastníky kompletního programu našeho RunCzechu (letos jich bylo přes tři desítky, například Simona Vlašimská, vítěza projektu Women´s Challenge běžela všechny běhy včetně 5 km i 10 km na Grand Prix i maratón v Košicích, pozn. red.). Pokud bychom počet zájemců přesáhli, budeme losovat. Už teď jsem napjatý, jak to dopadne.

Toužíte expandovat do ciziny? Pořadatelé švédského lyžařského běhu Vasaloppetu kupříkladu přenesli úspěšně svůj koncept do Číny.

Ano, úzce spolupracujeme s pořadateli maratónu v Šanghaji, tam vidím obrovský potenciál. Ale nejprve potřebujeme stabilizovat naše aktivity doma, vždyť příští rok slavíme dvacáté výročí maratónu v Praze. Chceme ho připravit v plné parádě.

Čísla RunCzech 2013
Počet běžců celkem 61 306
Z toho závodní běhy 40 820 (z toho žen 11412, tj. 29,33%)
Z toho nesoutěžní běhy 20 486
Nejpočetnější účast Hervis 1/2Maratón Praha 12137
Nový běh Mattoni 1/2Maratón Karlovy Vary 1509

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.