Hlavní obsah

Slzy a beznaděj. Běloruska prchla před Lukašenkem z olympiády, v Polsku ale prožívá zklamání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje na nový život a restart kariéry se hroutí. Alespoň prozatím. Běloruská atletka Kryscina Cimanouská doufala po dramatickém útěku z loňské olympiády v Tokiu, že bude moct co nejdříve reprezentovat novou vlast. Jenže realizace plánů se komplikuje a 25letá běžkyně se nijak netají tím, že se propadá do zoufalství.

Foto: Instagram Krysciny Cimanouské

Kryscina Cimanouská stále čeká na polské občanství. Návrat na atletické ovály se zatím nekoná.

Článek

Jméno Cimanouské loni v létě na čas okupovalo média po celém světě. V době vyhrocených represí běloruského režimu kritizovala během olympiády v Tokiu na sociálních sítích běloruské funkcionáře za to, že ji nutili proti její vůli nastoupit i do štafety na 4x400 metrů, kterou nikdy předtím neběžela.

Bafuňáři ji následně tlačili k předčasnému opuštění dějiště her a odletu domů. Kritička režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, jehož syn Viktor stojí v čele běloruského olympijského výboru, byla vyřazena z reprezentace odvezena na letiště.

Kvůli obavám z následků veřejné kritiky po návratu domů kontaktovala japonskou policii, která jí poskytla ochranu. Cimanouská následně získala polské humanitární vízum a odletěla do Varšavy, kde žije pod ochranou státu. Doufala však, že si rychle vyřídí tamní občanství a bude moct novou vlast reprezentovat. Jenž tenhle krok se zatím vůbec nedaří.

„Desetiměsíční čekání na zázrak je dost těžké. Jsem zklamaná, nebudu moct závodit na polském mistrovství, protože pořád nemám občanství. Cítím beznaděj. Doufám, že se vrátím na dráhu, co nejdříve to půjde," postěžovala si na Instagramu.

A přiznala, že se neubránila slzám. Dodala také, že kvůli stresu znovu trpí bulimií. „Návrat bulimie po dvou letech, první zklamání od Tokia a první slzy. Vím, že ale, že jsem silná a zvládnu to. Nikdo mě nezlomí," ujišťovala své fanoušky.

Cimanouská je stříbrnou medailistkou z ME do 23 let, v roce 2019 pak vybojovala zlato na Letní univerziádě.

Podle pravidel Světové atletiky by po změně občanství nesměla tři roky závodit. Atletka však už dřív uvedla, že požádá o udělení výjimky, protože svůj případ považuje za výjimečný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články