Hlavní obsah

Stoprocentní atleti. Mílaři Sasínek a Friš i koulařka Červenková jsou ve finále HME

sobČTK
Aktualizováno

Mílař Filip Sasínek může útočit na další úspěch na halovém mistrovství Evropy. Bronzový medailista z roku 2017 postoupil na šampionátu v Toruni do finále závodu na 1500 metrů. Účast si zajistil druhým místem v rozběhu, spolu s ním po úspěšném protestu české výpravy prošel do finále jako třináctý i Jan Friš, jenž byl původně první nepostupující. V kvalifikaci uspěla také koulařka Markéta Červenková.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Radost Filipa Sasínka ze zvládnutého rozběhu.

Článek
Fotogalerie

Svěřenkyně Petar Stehlíka si v Polsku vylepšila osobní rekord bezmála o čtvrt metru na 18,16 a uzavřela postupovou osmičku. Sedm závodnic před ní splnilo kvalifikační limit 18,40.

Sasínek v únoru na mítinku World Indoor Tour v Toruni překonal halový český rekord Jakuba Holuši. V rozběhu měl těžký úkol, protože na startu bylo 51 běžců a ze čtyř běhů postupovali přímo jen první dva a další čtyři časem. Sasínek diktoval tempo a měl dost sil i na závěr, ve kterém ho předstihl jen domácí obhájce titulu Marcin Lewandowski. Sasínek finišoval v čase 3:40,04.

Sasínek si chtěl závod rozběhnout na dobrý čas. "Když máte v běhu Marcina, což je výborný finišman, tak tam máte jedno místo, a to bylo riziko. Bylo potřeba s tím něco dělat," řekl webu Českého atletického svazu. Věřil, že postupovou pozici udrží. "Z takhle rychlého závodu to ve finiši pro nikoho není příjemný. Věřil jsem, že když se nepůjde dobře mně, tak ostatní taky nebudou už mít tolik sil," dodal závodník, který byl před dvěma lety v Glasgow čtvrtý.

Výborně si v rozběhu počínal i Friš, jenž při čtvrté účasti na HME chtěl poprvé postoupit do finále. V poslední zatáčce ho ale v boji o pozici strčil Ir Luke McCann, a i když mu to Friš v cílové rovince vrátil, ani třetí místo nejprve nestačilo. "Panuje velké zklamání. Takticky jsem běh relativně zvládl, běželo se mi dobře," litoval po závodě Friš. Po dlouhém zkoumání videa ale jury uznala, že byl v souboji s Irem poškozen, a dosadila ho do finále.

Posledním postupovým časem byl výkon 3:40,40 Belgičana Stijna Baetena. Nejrychlejší čas zaběhl Španěl Ignacio Fontes (3:38,68), s přehledem postoupil i evropský rekordman a největší favorit Jakob Ingebrigtsen z Norska.

Devětadvacetiletá Červenková při premiéře na HME hned prvním pokusem o centimetr vylepšila své halové osobní maximum z letošního mistrovství republiky v Ostravě. Ve druhé sérii přidala dalších 23 centimetrů, poprvé v hale překonala osmnáctimetrovou hranici a posunula se na postupovou pozici.

Na té se už udržela. "Jsem strašně šťastná. Jsem šťastlivec, jediná bez limitu, takže štěstíčko se konečně otočilo taky na moji stranu," řekla účastnice dvou venkovních ME, která poprvé postoupila do finále.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Markéta Červenková po kvalifikaci koulařek v Toruni.

Tam by chtěla ještě lepší výkon, protože i v dnešním nejdelším vrhu cítila rezervy. "Nejlépe olympijský limit, což je osmnáct a půl," poznamenala. Není si ale jistá, v jaké pohodě do pátečního finále nastoupí. "Pro mě to bude něco nového, protože házet takhle dva dny za sebou, to nepraktikujeme ani na tréninku. Takže pro mě to bude takový překvápko," svěřila se.

Kvalifikaci vyhrála obhájkyně stříbrné medaile Christina Schwanitzová z Německa výkonem 18,86 metru.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Toruni (Polsko):
Kvalifikace a rozběhy s českou účastí:
Muži:
1500 m:
1. Fontes (Šp.) 3:38,68
...
8. Sasínek 3:40,04 - postoupil do finále
13. Friš (oba ČR) 3:40,99 - postoupil do finále
Ženy:
Koule:
1. Schwanitzová (Něm.) 18,86
...
8. Červenková (ČR) 18,16 - postoupila do finále

Reklama