Hlavní obsah

Svár v českém sportu vyřešen? Jen dočasně, spory trvají. Ale Staněk může do haly

Třaskavé téma, které rezonovalo v posledních týdnech českou atletikou a má přesah i do ostatních sportů, se dočkalo řešení. Alespoň dočasného. Mezi resortními centry, která mají za úkol přípravu českých sportovních reprezentantů, je atmosféra dál napjatá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Staněk se může radovat, už smí trénovat ve Stromovce.

Článek

Předmětem sváru byla příprava atletů, kteří nespadají pod Centrum sportu ministerstva vnitra, tedy vesměs členů oddílů Dukla (ministerstvo obrany) a USK (ministerstvo školství). Ti do haly ve Stromovce neměli přístup a chystali se ve strahovské přetlakové hale, která některými svými parametry nevyhovuje přípravě na vrcholné akce.

Nejcitelněji byl postižen koulař Tomáš Staněk. Obhájce zlata a jasně největší česká naděje směrem k halovému ME v Istanbulu jako člen resortního centra Victoria spadajícího pod ministerstvo školství nemohl trénovat v „rychlém“ kruhu, jaký bývá na vrcholných akcích.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OLYMP Centrum sportu MV (@olympcsmv)

Se zástupci Armádního sportovního centra Dukla došlo k dohodě, že alespoň v omezeném počtu můžou do Stromovky jejich atleti docházet, ale komunikace na ose Olymp–Victoria vázla a vázne. Až po jednáních s Českým atletickým svazem došlo k dohodě.

Na základě seznamu šéftrenéra Pavla Sluky dostali zelenou k tréninku ve Stromovce vedle Staňka i jeho tréninkoví kolegové bratři Forejtové, čtvrtkařky Lada Vondrová, Tereza Petržilková a Martina Hofmanová a vícebojaři Dorota Skřivanová, Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora. Svaz se za to bude finančně podílet na provozu a energiích v hale.

Jde ale o jen o dohodu na aktuální halovou sezonu, žádný koncepční plán. „Pravidla pro fungování center nefungují dobře. Úkolem našeho centra je připravovat své zaměstnance, podmínky pro své zaměstnance má zajistit Victoria. Čekal jsem, že s námi bude chtít paní ředitelka Kovářová vstoupit do jednání, ale vůbec nás v této věci nekontaktovala, tak jsem to bral jak signál, že nechce vytvářet podmínky pro pana Staňka a další atlety,“ tvrdí ředitel Olympu Michal Volf.

Foto: Ivana Roháčková

Také Lada Vondrová už bude mít přístup do haly Olympu.

Takovou interpretaci odmítá ředitelka Victorie Lenka Kovářová. „Pan Volf nám tehdy řekl, že pochopil, že hala je jeho zlaté vejce, a tak s tím bude nakládat. že si nejprve udělá vlastní analýzu a pak nám dát vědět, jestli bude našim atletům povolen přístup. To nám bylo zamítnuto,“ reagovala. Pak už podle Kovářové nechala Victoria jednání na svazu.

Při obhajobě svého rozhodnutí nepouštět do haly sportovce z jiných resortů Volf argumentoval i výhodami členů Victorie, kteří mohou být odměňování ze stipendijního fondu. „Nepřijde mně i celému sportovními prostředí fér, že tito sportovci jsou pak na základě těchto stipendií odměňování více než členové z dalších center, kteří mají i lepší výsledky,“ tvrdí.

Spor o stipendia

A za pravdu mu částečně dává i nový šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. „Určitě to vnímám jako jedno z témat k diskusi,“ přitakává.

„Mně ten argument přijde směšný. Stipendia máme od nepaměti, jsou to peníze na podporu našich studujících sportovců od ministerstva školství. Můžou si také požádat svůj resort, tedy ministerstvo vnitra. Zase mají zhruba o sto tabulkových míst víc než my, sportovci na Dukle mají výsluhy a odměny za medaile, které si nemůžeme dovolit,“ vypočítává Kovářová.

„Ano, každý resort má svá specifika, která se dají kombinovat, ale měly by spolupracovat, aby sportovci nebyli poškozeni spory funkcionářů,“ říká šéf NSA Šebek. Zatím ale působí resortní centra spíše jako konkurenti než spojenci se snahou o úspěchy českých sportovců…

Reklama

Související témata: