Hlavní obsah

Svědek líčil před soudem, co připravoval Jonesové za doping

SAN FRANCISCO

Korunní svědek v případu bývalého atletického trenéra Trevora Grahama popsal před soudem v San Francisku, jaké látky připravoval prominentní svěřenkyni Marion Jonesové. Angel Heredia, jenž kouči prostředky prodával, prohlásil, že za výkony Jonesové na olympiádě v Sydney stál dopingový koktejl namíchaný z erytropoetinu, růstového hormonu a inzulínu.

Článek

V roce 2000 Jonesová získala pět olympijských medailí a stala se hlavní hvězdou her. "Nejdůležitější pro ni bylo, aby se mohla zúčastnit čtvrtkařské štafety, neboť se nekvalifikovala do individuálního závodu na 400 metrů. Kouč Graham po mně v roce 1999 požadoval, aby se hlavně žádný doping nedal prokázat. Chtěl také všechny látky smíchat, protože se Jonesová bála jehel," uvedl Heredia, jenž prý zásoboval tréninkové centrum v Raleighu zhruba rok. Poté spolupráce skončila, neboť mu prý Graham a tehdejší manžel Jonesové koulař C. J. Hunter dlužili peníze.

Zároveň jmenoval další atlety, kterým zakázané látky rovněž na příkaz Grahama obstarával. Byli mezi nimi Antonio Pettigrew, Jerome Young, Tim Montgomery a Dennis Mitchell. Olympijský vítěz Pettigrew má před porotu předstoupit jako další svědek ve čtvrtek.

Přijímání zásilek od Heredii ve své výpovědi potvrdil i bronzový medailista z MS překážkář Duane Ross, nicméně prý dostával pouze legální přípravky typu vitamínu B12 a kreatinu.

Grahamovi v soudním procesu, který potrvá minimálně dva týdny, hrozí odnětí svobody až na 15 let.

Reklama

Související témata: