Hlavní obsah

Švédský tyčkař Duplantis skočil v Toruni světový rekord

Aktualizováno

Dvacetiletý švédský tyčkař Armand Duplantis skočil na halovém mítinku v polské Toruni světový rekord 617 centimetrů. O centimetr překonal výkon Francouze Renauda Lavillenieho z roku 2014.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americký tyčkař Sam Kendricks během atletického mítinku Zlatá tretra - ilustrační foto.

Článek

Rekordní výšku zdolal Duplantis na druhý pokus svým šestým skokem v soutěži, kterou suverénně ovládl. Zahájil ji na výšce 552 centimetrů, na které jeho soupeři skončili. Napoprvé skočil všechny další výšky včetně pokusu na 601 cm, až při pokusu o rekord potřeboval opravu, ale zvládl ji na výbornou.

"Po tomhle jsem toužil od tří let. Tenhle rok bude velký a tohle je výborný způsob, jak ho začít," řekl Duplantis. Evropský šampion a vicemistr světa z Dauhá bude patřit k velkým favoritům na olympijské zlato v Tokiu. Do sezony vstoupil v úterý v Düsseldorfu výkonem rovných šest metrů a v Toruni výbornou formu potvrdil.

Duplantis dál naplňuje pověst zázračného dítěte. Rodák z USA, kterého trénuje jeho otec Greg, se stal v roce 2015 dorosteneckým mistrem světa. O dva roky později přidal juniorský evropský titul, pokaždé vyhrál v rekordu mistrovství. V uplynulých letech několikrát překonal juniorský světový rekord. Po úpravě atletických pravidel před několika lety platí jeho výkon jako absolutní světový rekord.

"Fantastická práce. Je skvělé, že má atletika takovéhle talenty," gratuloval Duplantisovi k rekordu jeho slavný předchůdce Sergej Bubka.

V hale si Duplantis v této sezoně vylepšil dosavadní maximum už o plných 25 centimetrů. Pod širým nebem dosud skončil nejvýš 605 centimetrů při předloňském triumfu na ME v Berlíně.

Reklama