Hlavní obsah

Světová rekordmanka Chepkoechová i další keňští běžci místo závodění farmaří

Praha

Řada keňských atletů se dala na farmaření, aby si zajistili živobytí v době, kdy je pandemie koronaviru připravila o příjmy ze startovného a odměn na závodech. Například světová rekordmanka v běhu na 3000 metrů překážek Beatrice Chepkoechová pomáhá rodině při pěstování čaje.

Foto: Sport.cz

Beatrice Chepkoechová je světovou rekordmankou na 3000 metrů

Článek

V Keni byl první případ nákazy nemocí covid-19 potvrzený 13. března a země přistoupila k podobným opatřením, jaká fungují po celém světě, včetně zákazu společných tréninků a nutnosti udržovat odstupy.

Například Chepkoechová se proto vrátila na venkov a na rodinné farmě sbírá čajové lístky. Lehkým tréninkem se udržuje v konci a soustředí se na příští sezonu. Osmadvacetiletá běžkyně by chtěla překonat vlastní světový rekord a zaútočit na zlato na odložené olympiádě v Tokiu.

Život se vlivem současné krize radikálně změnil také někdejšímu juniorskému mistru světa v běhu na 10 000 metrů Rodgersu Kwemoiovi. Čtvrtý muž z loňského mistrovství světa obvykle žije a pracuje v Japonsku, ale tam se vinou omezení cestování po návštěvě rodné země zatím nedokázal vrátit.

Než se situace vrátí k normálu, stal se i z něj zemědělec. "Mám teď plno práce s postřiky kukuřice na své farmě. Jako atleti jsme závislí na běhání a cítíme se zničení, protože celá sezona je teď ztracená," řekl keňskému listu Daily Nation.

Reklama

Související témata: