Hlavní obsah

Talent, jaký se nevidí! Jenže pro zázračného mladíka má atletika těžkou konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je výjimečným talentem, jaký český skok do dálky ještě nepoznal. Však Petr Meindlschmid už letos skočil 781 cm, čímž překonal padesát let starý český dorostenecký rekord, na mezinárodním Memoriálu Josefa Odložila skončil druhý za 772 cm. V pouhých sedmnácti letech! Jenže vůbec není jasné, jestli u atletiky vydrží…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dálkař a fotbalista Petr Meindlschmid.

Článek

Meindlschmid totiž vyrůstal jako fotbalista. Špičkový, v kategorii do 16 let hrál za reprezentaci, stal se oporou Slovácka. Před třemi lety si přidal atletiku jen jako doplněk. A jeho vzestup je dechberoucí. Vloni vyhrál Evropský olympijský festival mládeže, letos předvádí výkony, které by ho kvalifikovaly i na šampionáty výrazně starších atletů.

A to mu pořád většinu času zabírá fotbal. „Ten trénuju každý den. Na atletiku jsem domluvený ve škole, že chybím na některé hodiny tělocviku a místo toho mám dvě hodiny týdně atletický trénink,“ udivuje. Nabízí se otázka, kolik by skákal jako atlet specialista. „Myslím, že by to vyletělo ještě o dost víc,“ přikyvuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Meindlschmid (@petr_meindlschmid)

Problém samozřejmě nastává při kolizi zápasů a závodů. A fotbaloví trenéři se na nějaké úlevy kvůli atletice moc netváří. „Musím dávat přednost fotbalu, ale snažím se chodit na všechny závody, co se nekryjí,“ říká mladík, jehož v uherskohradišťském oddíle trénuje Jiří Brázdil.

Brzy bude muset své dilema rozseknout, minimálně na fotbale to od něj očekávají. A i když vloni už byl rozhodnutý, že fotbal bude jasnou prioritou, letošní snová sezona ho zase nalomila.

„Furt nad tím přemýšlím, šrotuje mi to v hlavě. Je to těžké, sám si ani neuvědomuju, že jsem o tolik nad kluky v mém věku. Ale lidé kolem mi říkají, že skáču tolik, kolik se ještě nevidělo,“ přiznává.

Ostatně i o třináct let starší český rekordman Radek Juška má s fotbalem zkušenost, byť ne na takové úrovni. A tak po Odložilově memoriálu, kde mu Meindlschmid připravil neobvyklou domácí porážku, do něj hučel. „Bavili jsme se o tom celý den. Říkal mi, že se těší, až se na fotbal vykašlu a začnu pořádně skákat,“ usmíval se talent.

Reklama

Související témata: