Hlavní obsah

To se může stát jen v Americe, pobavila českého rekordmana kuriózní minela

Světový rekord! Zpráva z halového atletického mítinku nejvyšší kategorie v New Yorku obletěla svět, Ryan Crouser podle ní předvedl výkon 23,38 m. Tak daleko nevrhl nikdo pod střechou ani venku, kde oba rekordy už americkému silákovi patří. Jenže po pár desítkách minut přišla dementi, Crouser ve skutečnosti zapsal téměř o metr míň.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Koulař Tomáš Staněk při nedělním mítinku Hvězdy v Nehvizdech.

Článek

„Nejdřív jsem byl v celkem šoku, že hned prvním závodem dal takový výkon,“ přiznával český rekordman a halový mistr Evropy Staněk, že i jeho první zprávy zaskočily. Jenže na vině bylo nepřesně zkalibrované laserové měřící zařízení.

„Když máte naměřené lajny a Crouser hodil asi půl metru za 22 a změřili mu skoro 23 a půl… Sám pak říkal, že věděl, že to není tolik. Divím se, že to neopravili hned a pustili do éteru, sdílela to Světová atletika. Od pořadatelů trošku minela. Až jsem si říkal, že to se může stát jen v Americe,“ pobaveně glosoval Staněk sobotní události.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ryan Crouser (@rcrouser)

USA je atletickou velmocí, letos bude hostit světový šampionát, ale podobný renonc není v zámoří ničím výjimečným. Před dvěma lety na Floridě ohromil na exhibici v rámci Diamantové ligy Noah Lyles šokujícím časem na dvoustovce 18,90 s, než se zjistilo, že pořadatelé špatně umístili start, běžel jen 185 metrů a Boltův rekord opravdu nebyl vymazán. Několikrát už američtí pořadatelé zaujali i originálním výkladem pravidel o ulitém startu.

Crouserovi ani jeho soupeřům se žádný výkon nepočítal, a tak v letošních světových tabulkách zůstává za Američanem Washingtonem druhý Staněk svým jablonecký výkonem 21,18 m. Aby přidal další centimetry v Kladně či Nehvizdech mu bránil i bolavý loket. „Potřebuju ho doléčit na Ostravu,“ vyhlíží čtvrteční mítink Czech Indoor Gala.

„Chci halu přežít ve zdravá, nejdůležitější budou závody světové Tour, v níž je letos koule, a mistrovství světa, na které chci formu vyladit,“ vyhlíží vrchol zimy v Bělehradě, kde by mohl poměřit síly třeba i s Crouserem.

Reklama