Hlavní obsah

Tohle jsem ještě nezažil. Šampion atakoval Vadlejcha, pak přišel šok. Obvinil Čínu z úmyslného podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský šampion v hodu oštěpem Níradž Čopra přidal k čerstvému titulu mistra světa z Budapešti i triumf na Asijských hrách, navíc po parádním hodu v délce 88,88 metru. Při absenci stříbrného Pákistánce z MS Aršada Nadíma bral stříbro další Ind Kišore Džena. Indie se mohla radovat z dvojího triumfu, zároveň ale její představitelé cítili velkou křivdu a zlost na čínské pořadatele v Chang-čou, která přerostla takřka ve válku na diplomatickém poli.

Foto: Jeremy Lee, Reuters

Indický oštěpař Níradž Čopra během závodu na Asijských hrách.

Článek

Čopra mohl na Asijských hrách atakovat i nejlepší výkon sezony, na který dosáhl v Turku český reprezentant Jakub Vadlejch (89,51 metru). A možná se k němu blížil v Chang-čou hned svým prvním hodem. Jenže to už nikdo přesně nezjistí, protože kvůli bizarnímu pochybení čínští rozhodčí nedokázali Indův daleký hod změřit.

Ani po hodu následujícího závodníka nebyl ten Čoprův stále změřen, což se nakonec nepovedlo vůbec. Dlouho se debatovalo, co bude dál. Poté byl vyzván, aby svůj první hod zopakoval. A v něm poslal oštěp „jen“ za hranici 82 metrů. Nakonec tedy měl Ind v soutěži kuriózních sedm pokusů.

„Neměl jsem jinou možnost, než pokus opakovat, protože jsem brzdil závod ostatním. S něčím takovým jsem se ještě nikdy nesetkal. Normálně házím v závodech šestkrát, ale teď jsem musel sedmkrát. Ten můj první pokus vypadal výborně, musím se pak podívat na video, jak dlouhý mohl být,“ uvedl vítěz pro list The Times of India.

Čopra spolu s dalšími představiteli indické atletiky zároveň přišli s tvrzením, že nejde o pouhé neumětelství čínských rozhodčích, ale o úmyslnou snahu atletům z nejlidnatější země světa a konkurenční asijské velmoci škodit.

„Náš tým by se měl určitě podívat na to, proč tady čelíme spoustě takových nepříjemností. S tím jsem se fakt ještě nesetkal. Po prvním hodu jsem mohl spadnout mentálně hodně dolů,“ stěžoval si.

Zastala se ho i viceprezidentka indické atletické federace Anju Bobby Georgeová. „Snaží se nás (Číňané) podvádět a vyvádět z koncentrace. Níradžův první hod byl velmi dobrý a ta situace pro něj byla velkým rozrušením. I Dženovi nebyl uznán hod pro přešlap, i když stál o stopu za čarou,“ rozčilovala se Bobby Georgeová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.