Hlavní obsah

Čínská cenzura smazala fotky svých atletek slavících zlato. Kvůli číslům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý úspěch a vítězné objetí dvou krajanek po proběhnutí cílem. Ideální scéna pro působivou fotografii, která bude vévodit sportovnímu zpravodajství v zemi novopečené šampionky. I v Číně tomu tak bylo, ale jen na chvíli. Tamní cenzura totiž obrázek vítězné euforie překážkářky Lin Jü-wej sdílené s Wu Jen-ni na Asijských hrách nechala vymazat.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Lin Jü-wej (vlevo) a Wu Jen-ni v objetí po doběhu finále na 100m překážek na Asijských hrách

Článek

Lin vyhrála sprint na 100 metrů překážek v čase 12,74 a po doběhnutí závodu jí přišla pogratulovat krajanka Wu a objala ji. Objektivy fotoaparátů emotivní scénu zachytily v mnoha verzích, a jak byly atletky k sobě těsně přitisknuté, dostaly se k sobě i jejich startovní čísla 6 a 4, která měla nalepená na stehnech. A v tom byl právě ten „problém“.

Číselné spojení „6/4“ je totiž v Číně odkazem na datum masakru na náměstí Nebeského klidu, při němž 4. 6. 1989 tamní komunistický režim brutálně potlačil v Pekingu demonstrace, jejichž cílem bylo dosáhnout demokratizace země.

Podobné protesty proti komunistické totalitě v té době probíhaly ve střední a východní Evropě. V Číně však byl sen o svobodě rozjezděn tanky a obrněnými transportéry. Čínské úřady oficiálně přiznávaly 200 až 300 obětí, odhady však hovoří až o několika tisících mrtvých.

Komunistická strana se dlouhé roky snaží jakékoliv připomínky této události potírat a vymazat ji z paměti lidí. Cenzura odstraňuje jakékoliv odkazy na tehdejší události i z internetu. A totéž se stalo i v případě slavících atletek.

Britský list The Guardian si všiml, že fotografii Lin a Wu nejprve zveřejnila všechna významná média, ale následně byl snímek stažen. A to i třeba ze sítě Weibo, kde se nyní objeví místo fotografie šedé kostičky.

Další kontroverze tohoto závodu se týkala v cíli druhé Wu, která sice doběhla do cíle druhá těsně za Lin, jenže následně byla diskvalifikována. Wu totiž nejprve ulila start, rozhodčí ale váhali s její diskvalifikací, a nakonec se ji navzdory pravidlům rozhodli zařadit zpátky do závodu a případ posoudit až po něm.

„Vypadalo to, jako by se rozhodčí v Chang-čou snažili najít nějaký způsob, jak Wu do závodu vrátit,“ popsal situaci v Číně usazený sportovní reportér Mark Dreyer.

Diskvalifikovaná překážkářská hvězda následně provedla veřejnou sebekritiku. „Velmi se omlouvám, že jsem byla diskvalifikována za špatný start. Nedostála jsem očekáváním, která do mě všichni vkládali, a všechny jsem zklamala,“ napsala ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články