Hlavní obsah

Tretra vstupuje do nové a ještě významnější éry, řekl manažer mítinku Juck

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Nezvykle v pátek (22. května) a jako součást nového seriálu World Athletics Continental Tour se v příštím roce uskuteční 59. Zlatá tretra v Ostravě. „Vstupujeme do zcela nové a významnější éry. Disciplíny, které nebudou v Diamantové lize, budou v naši sérii a atleti v nich budou získávat body důležité pro přidělování volných karet na světový šampionát v roce 2021 v americkém Eugene," uvedl manažer Zlaté tretry Ostrava Alfonz Juck.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christian Coleman v cíli běhu na 200 m v rámci atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

Nejvyšší, tedy zlatá úroveň, kontinentální tour má zatím devět mítinků. Startuje 10. května v japonském Tokiu, skončí 15. srpna v chorvatském Záhřebu. Ostrava je třetí v pořadí, jako první evropská zastávka. „Květnový termín byl jediný možný, který nám vyhovoval. Zdá se to brzy, ale není to zase tak časný termín z toho pohledu, že některé národní svazy budou v téhle době uzavírat nominace na olympijské hry v Tokiu (24. července - 9. srpna 2020)," řekl Juck.

Z vyřazených disciplín by se měly v Ostravě běžet sprinty mužů a žen na 200 metrů, běh mužů na 3000 metrů překážek a závodit by měli i trojskokani a trojskokanky. „Našim cílem je namixovat české a zahraniční hvězdy tak, aby domácí atleti měli šanci získat co nejvíce bodů," naznačil Juck, jenž do trojskoku lanaří Američana Christina Taylora.

České hvězdy i esa z ciziny

Známá jsou už i první jména. Stovku poběží jeden z nejlepších českých sprinterů Zdeněk Stromšík, v oštěpu se představí obhájkyně trofeje z Ostravy a olympijská vítězka Chorvatka Sara Kolaková a nečekaný mistr světa z Dauhá Anderson Peters z Grenady. „Tretra pro mě bude zase hodně důležitá. Nepůjde ale už jen o to zaběhnout co nejlepší čas, ale s ohledem na olympijskou kvalifikaci i získat co nejlepší umístění," prozradil spoludržitel českéh rekordu na stovce Stromšík.

Organizátoři nejkvalitnějšího českého mítinku v posledních letech vkládali do Zlaté tretry jednu netradiční disciplínu v podobě sprintu na 300 metrů či běhu na jednu míli. „Toho se nevzdáváme. Máme něco opět rozpracované a věřím, že se nám znovu podaří nějakou takovou disciplínu zařadit," prozradil Juck a dodal, že závod kladivářů a kladivářek se vrátí do tradiční podoby, tedy v předvečer Zlaté tretry na rozcvičovacím prostranství.

Reklama

Související témata: